Diari La Veu del País Valencià
Dissabte 18 reobri Pluton CC amb la presentació de Quaramba!
Sixto Ferrero/València

Quasi en terra erma —hostil— s’havia convertit la ciutat de València per a la música experimental, l’art sonor i propostes musicals com la improvisació lliure, en els darrers anys a conseqüència de la crisi, per una banda, i del desinterès cultural d’una societat que s’ha deixat satisfer per les molles que des d’unes polítiques culturals conservadores s’han afanyat en potenciar allò políticament correcte. També es pot fer la lectura de potenciar allò que té rèdit electoral, però, la reobertura d’un renascut espai híbrid com és Plutón CC, a la ciutat de València, deixa si més no un bri o un alè, encara dèbil, per on poder canalitzar les manifestacions avantguardistes en art, cultura i coneixement contemporani, que es resisteixen a desaparèixer entre la població. Això, siguem sensats, seria una autèntica desconnexió, absurda i absoluta, amb els moviments creatius europeus, però també, internacionals. Desitgem que la reobertura siga per molts anys i el contagi i la sensatesa arribe aviat.

El proper dissabte (18, a les 20.30h) reobri l’Espai (Sala) Plutón CC, situat al carrer d’en Plom de València, i ho fa amb la presentació d’un quartet inèdit: Quaramba! Format per quatre grandíssims improvisadors i performistes del panorama valencià, estatal i internacional. Bartomeu Ferrando, poeta visual i performista qui aportarà la veu improvisada en aquest peculiar quartet, Truna músic i lutier experimental, violoncel·lista no ortodox amb electrònica en viu (allò que defineix com a maleta-màgica), Josep Lluís Galiana saxofonista d’improvisació lliure i jazz d’avantguarda qui també aportarà una dosi d’electrònica als seus saxofons i Avelino Saavedra bateria, percussions i sorolls diversos també amb dosi d’electrònica en viu.

Tots quatres estan considerats capdavanters en el món de la música experimental i la improvisació, i la trajectòria entre ells ha estat perllongada, reiterada i consolidada pels èxits. Bertomeu Ferrando i Truna han format duet i porten endavant l’espectacle JOP, mentre que d’altra banda Galiana i Saavedra estan un bon grapat d’hores d’improvisació lliure en directe per tot l’estat a més de comptar amb discografia que avala la simbiosi que formen tots dos plegats en ‘Transitions’ (Luscinia Discos, 2013), on també col·laborà Bartomeu Ferrando, en “e≠mc3” (2013) o l’espectacle que aglutina cinema i música en directe amb la projecció del documental “Nanuk l’esquimal”.

“Ja tocarem, Ja tocarem…, però mai, mai toquem. Ara ho farem!” declarava Josep Lluís Galiana a aquest mitjà a propòsit de la presentació de Quaramba!. El quartet improvisarà, certament la dosi de contemporaneïtat estarà garantida, naix un quartet que combina llarga experiència i saber fer, quatre mostres de la improvisació plegats… res és previsible amb Quaramba!.

Comparteix

Icona de pantalla completa