Diari La Veu del País Valencià
Els professors interins comencen sis dies de vaga
EFE / RedactaVeu / València

Desenes de professors interins s’han manifestat a València, coincidint amb aquesta vaga, convocada pel Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià (STEPV), l’Associació de Funcionariat Docent Interí (AFID) i la Coordinadora de Professorat Interí (CPI). En la primera jornada de vaga, l’STEPV ha calculat un seguiment del 60% dels professors interins, mentre que la Conselleria diu que l’han secundat un total de 774 professors, aproximadament un 8%.

Segons ha explicat el portaveu de l’STEPV, Marc Candela, la vaga és per la pretensió de la Conselleria de rebaremar les borses de treball del professorat interí segons les notes de l’oposició, la qual cosa pot provocar, que més de la meitat dels professors interins “vaja a l’atur”. Candela ha assenyalat que en l’actual model, a més de la nota de l’oposició, es tenia en compte l’antiguitat del professorat, per la qual cosa es pot donar el cas de substituir a professors “que ja estan formats, tenen experiència i estan fent bé el seu treball, per uns altres que no tenen experiència”. “En cap empresa es plantejarien canviar a treballadors amb experiència per treballadors que no la tenen”, ha reflexionat el portaveu d’STEPV. Així, aquesta proposta suposa “passar d’un sistema estable a un totalment inestable”, ha assegurat Candela.

La vaga que ha començat hui es perllongarà a demà, divendres, dilluns 25, dimarts 26 i finalitzarà dimecres 27. Hi ha previstes dos manifestacions més per dilluns a Alacant i dimecres a València. Juntament amb les mobilitzacions, STEPV ha anunciat que recorrerà per a impedir l’aplicació d’aquesta mesura i mantenir l’ordenació actual.

FAPA-València dóna suport a les vagues de professorat interí

La Federació de Pares i Mares d’Alumnes (FAPA-València) ha mostrat el seu suport a les sis vagues de professorat interí convocades per STEPV, AFID (Associació de Funcionariat Docent Interí) i CPI (Coordinadora de Professorat Interí), en resposta a la pretensió de la Conselleria d’Educació de modificar l’ordenació actual de les borses de treball, que pot comportar la pèrdua del lloc de treball per a més de la meitat del professorat interí.

FAPA-València juntament amb el professorat interí manifesta el seu rebuig unànime a la voluntat de la Conselleria d’Educació de rebaremar les borses de treball, tenint en compte únicament haver aprovat una oposició. A més, també coincideix en què culpar al professorat de l’alt percentatge de fracàs escolar és l’opció més fàcil per no reconéixer que, després d’estar al capdavant del govern des de 1995, el PP valencià ha estat incapaç d’implementar mesures efectives contra l’abandonament prematur de l’alumnat del sistema educatiu i han rebutjat les nombroses propostes sindicals al respecte.

Esquerra Unida, Compromís i ERPV



La síndica d’EUPV en les Corts, Marga Sanz, ha manifestat el recolzament a la vaga convocada pel col·lectiu d’interins. Per a Sanz, aquests acomiadaments ʺsón un clar Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) encobert, que minvarà i empobrirà la qualitat del sistema educatiuʺ. La diputada afegeix: ʺs’està penalitzant a un professorat amb llarga experiència i professionalització. Exigim a la consellera que d’una vegada per totes que s’òbriga al diàleg i al consensʺ.



Compromís també ha mostrat tot el seu suport a les vagues. El diputat Josep Maria Pañella, ha denunciat les conseqüències ʺd’una mesura que només sumarà aturats a un col·lectiu molt castigat per les retallades” -ha afirmat Pañella referint-se als més de 5.000 docents interins que han perdut el seu lloc de treball des de 2010-. ʺDarrere d’eufemismes com rebaremació s’amaguen les tisores i l’exclusió laboral d’una part molt important de l’equip docent del nostre territori” ha denunciat Pañella.



Finalment, ERPV ha manifestat el seu suport al professorat interí. Segons ha explicat el secretari d’Educació d’ERPV, Francesc Galiano, ʺla Conselleria ha trencat unilateralment l’acord d’interins de novembre del 2010, que té quatre anys de vigència, i vol desfer-se a colp de decret de milers de docents que podrien perdre el seu lloc estable en borsa després d’anys d’impartir classes i formar-se ininterrompudamentʺ.

Comparteix

Icona de pantalla completa