Diari La Veu del País Valencià
La Marina Baixa es bolca amb l’Escola en Valencià

RedactaVeu / Tàrbena.

Aquest cap de setmana s’han reactivat les Trobades 2015 amb el lema ‘L’escola que volem’. Se’n celebren quatre a diverses comarques del País Valencià. Hui ha estat el torn de la Trobada de la Marina Baixa. S’ha organitzat la 27a edició de la festa per la llengua dels centres educatius de la comarca a Tàrbena. És la tercera vegada que se celebra en aquesta població de l’interior de la Marina Baixa, caracteritzada pel seu parlar ‘salat’, que té el seu origen en els repobladors que van arribar de les Illes al segle XVII.

El president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha declarat: “La concòrdia que caracteritza les Trobades i el model educatiu que potencien són les bases per a determinar fonaments de la nostra societat. L’escola que volem és inclusiva, integradora i ha d’estar garantida per a tothom. És per això que cap alumne es pot quedar sense l’opció d’optar a l’ensenyament en valencià ni a la Marina Baixa ni a cap comarca valenciana”.

“És la tercera vegada que el poble de Tàrbena acull la Trobada de la Marina Baixa. La primera va ser fa 18 anys i de la segona que es va fer ací fa junts una dècada. És un plaer tornar i més ara, que es respira molta il·lusió per part de totes les persones implicades en l’organització i participació en aquesta festa educativa per la llengua: famílies i professorat de les escoles i instituts, col·lectius de la comarca i de la localitat amb l’objectiu de conviure, fer activitats pel valencià i promoure l’escola que volem a la Marina Baixa, una escola integradora on tot l’alumnat, tot, també el nouvingut, tinga l’oportunitat de conèixer la nostra riquesa cultural i lingüística mitjançant l’ensenyament plurilingüe, de qualitat i en valencià”, ha explicat Francesc Galiano, president de la Coordinadora d’Escoles d’Ensenyament en Valencià de la Marina Baixa, l’entitat d’Escola Valenciana a la comarca.

Vicent Moreno ha volgut destacar també que “en la majoria dels casos els ajuntaments on es realitzen les Trobades són fonamentals per a fer realitat aquestes festes i per això volem agrair José Francisco Signes, alcalde de Tàrbena, que haja obert les portes del seu poble en nom de les tarbeneres i tarbeners. Una Trobada genera també un impacte econòmic molt important a cada poble que visita i és un reclam turístic. Per això és important visualitzar que l’estima per la nostra llengua i l’ensenyament en valencià també genera riquesa econòmica, social i cultural”.

Tallers, paradetes i activitats de la Trobada de la Marina Baixa

Escoles i instituts d’Altea, Benidorm, Callosa d’en Sarrià, Finestrat, l’Alfàs del Pi, la Nucia, la Vila Joiosa, Sella, Orxeta, Relleu, Polop i Tàrbena han preparat més de 30 tallers per a joves, xiquets i xiquetes de la comarca, que han acudit a la Trobada amb les seues famílies. Així mateix, una vintena d’entitats i col·lectius locals, comarcals i del País Valencià han posat paradetes a la Trobada de la Marina Baixa.

Pep Gimeno ‘Botifarra’ ha posat veu i música d’arrel a la sobretaula de la Trobada abans del lliurament dels Premis Sambori de literatura infantil i juvenil de la comarca.

Final de festa amb un concert de La Gira d’Escola Valenciana

El grup Komfusió, originari de la Marina Baixa, finalitza amb música en valencià la Trobada de Tàrbena. Els components del grup són de Sella i al mes de maig trauran el seu segon treball, Un poble de cançons. Komfusió tindrà l’oportunitat de presentar aquest nou disc al Feslloch, el festival de música en valencià que Escola Valenciana organitza amb l’Ajuntament de Benlloch i que enguany se celebra del 9 a l’11 de juliol.

Aquest cap de setmana de Trobades és també especialment ric en concerts de La Gira d’Escola Valenciana. Al concert de Tàrbena se sumen el concert de La Gira al Camp de Túria que es va celebrar ahir a l’Eliana amb les actuacions de Tardor, Mai mai i El Trineu Tanoka.

Hui a les 22:00 hores, la Coordinadora d’Escola Valenciana a l’Horta Nord ha organitzat un concert de la Gira a Godella amb un cartell d’entrada gratuïta conformat per Atzembla, VadeBo, Besugo i X-Fanecades.

Aquesta nit se celebra també el concert “30 anys de Trobades” a Xaló per a commemorar tres dècades de les festes per la llengua amb les actuacions de La Gossa Sorda, El Diluvi, Oques Grasses i Atupa. Serà a les 22:30 hores.

Comparteix

Icona de pantalla completa