Diari La Veu del País Valencià
València retira finalment la medalla d’or de la ciutat a Franco
ACN / València

La proposta de retirada venia en primera instància de tota l’oposició en conjunt (PSPV, Compromís i Esquerra Unida). En aquest sentit, els grups han mostrat la seua satisfacció perquè el consistori complisca amb la Llei de la memòria històrica però han remarcat les dilacions i “entrebancs” que ha patit la proposta.

En aquest sentit, el regidor socialista Salvador Broseta s’ha mostrat satisfet que després de 4 anys s’haja aprovat la proposta atès que la medalla és il·legal d’ençà de l’aprovació de la Llei de la memòria històrica. “Finalment, en la darrera comissió de cultura de la legislatura s’ha aprovat la proposta”, ha remarcat Broseta.

La regidora de Compromís Pilar Soriano ha dit que tenia “un sentiment agredolç” i ha lamentat la “continua lluita” que l’oposició duu a terme amb el govern de Rita Barberá per fer complir la llei. En aquest sentit ha recordat que va ser una sentència judicial la que va fer que València retirara el títol d’alcalde honorífic al dictador.

El portaveu d’Esquerra Unida, Amadeu Sanchis, ha confiat que després de l’aprovació d’aquesta proposta es puguen materialitzar la resta de peticions de retirades d’honors en la pròxima legislatura.

El passat 27 de març el ple de l’Ajuntament de València va rebutjar la moció conjunta de l’oposició en la qual es demanava la retirada de la medalla d’or de la ciutat al dictador i va aprovar en canvi una moció alternativa del PP per dur la proposta a la comissió de cultura del consistori perquè adopte la resolució pertinent.

El Ministeri de Defensa procedeix a retirar l’estàtua eqüestre de Franco del quarter de Capitania General de València en el marc de les actuacions de la coneguda com a Llei de la Memòria Històrica l’any 2010.

>

L’última cavalcada de Franco a València

Comparteix

Icona de pantalla completa