Diari La Veu del País Valencià
25.000 persones inunden Xaló amb la fusió de la Trobada i Xalónia
RedactaVeu / Xaló

El dia gran va ser diumenge, amb la Trobada d’Escoles en Valencià que va superar de llarg els 15.000 assistents, en una de les Trobades més multitudinàries del últims anys.

Els assistents a la Trobada van poder gaudir de més de 100 tallers, activitats esportives de tot tipus i una programació que va cloure amb el gran Pep Gimeno el Botifarra, a qui es va sumar el grup de Danses la Murta de Xaló i persones que s’hi van sumar al ball.

Els assistents a la Festa de l’educació valenciana van poder gaudir dels prop de 100 estands de la Festa del Vi i la Picaeta i del Mercat de la Terra que programava Xalónia. Educació, cultura, gastronomia i comerç tradicional es fusionaren en un dia únic.

La jornada va començar amb la tradicional cercavila, encapçalada per la batucada Colp i Repic de Xaló, i on també hi van participar el Dimonis de Yachat, les muixerangues d’Alacant i Pego, la batucada de l’escola Graül de Xàbia i la banda de música de Xaló. Milers de persones que quan el cap de la cercavila arriba quasi a la plaça del poble encara eixien del punt d’inici.

Des de la Cappev Marina Alta es va destacar la importància de “continuar treballant per l’escola que volem: pública, amb recursos, en valencià, laica, plurilingüe, integradora…”.

El regidor d’Educació i de Comerç de l’Ajuntament de Xaló, Gerard Fullana, va destacar “el paper de l’escola com a eix central de la societat, i va agrair la “intensa tasca de la Cappev, l’AMPA de Xaló, comissions de festes i en general de tot l’equip de voluntaris”.

Abans de diumenge, dissabte ja va representar tota una declaració d’intencions. En una jornada que va començar a les 10 del matí amb la inauguració de les exposicions fotogràfiques sobre Història de l’escola a Xaló i el Pont de Xaló i que es va allargar fins a les cinc de la matinada, quan va cloure el multitudinari concert de La Gossa Sorda, Oques Grasses, el Diluvi, Atupa i DJ Eloy27. Enmig, música al carrer, activitats infantils i l’actuació d’Eugeni Alemany, entre d’altres. En total, més de 10.000 persones van assistir dissabte als actes de tot el dia.

Des de la Regidoria de Comerç, Gerard Fullana ha destacat “el valor de treballar junts i en positiu en la defensa del valors del poble. La vitalitat de les nostres tradicions, paratges o sectors econòmics de sempre ens indiquen el camí cap al futur, la crisi ha representat un toc d’atenció per voler créixer ràpidament i malament, els pobles hem de mirar al futur sense oblidar la nostra base econòmica tradicional, i Xalónia vol ser un homentatge al Xaló que ens han deixat els nostres iaios i iaies, Xalónia és tot allò que ens fa ser poble”.

La Veu del País Valencià

Comparteix

Icona de pantalla completa