Diari La Veu del País Valencià
Petrer celebra aquest dissabte 25 la XVIII Trobada de les Valls del Vinalopó
RedactaVeu / Petrer

El dissabte 25 d’abril Petrer serà el poble amfitrió de la XVIIIa edició de la Trobada a les Valls del Vinalopó. Durant tot el dia es reuniran entorn al Parc 9 d’Octubre tots els centres “que amb esforços i treballs fan escola, escola en valencià, malgrat els entrebancs dels últims anys”, anuncien els organitzadors, que recorden que aquesta jornada “és la diada dels mestres que fan possible l’ensenyament en valencià”.

La XVIIIa Trobada de les Valls del Vinalopó comença a les 11 hores al Parc del Campet amb una concentració i, tot seguit, la cercavila -acompanyada dels Nans i Gegants, els xaramiters i tabaleters i la batukada- recorrerà els carrers del poble fins al Parc Municipal 9 d’Octubre, on es donarà la benvinguda i es portarà a terme la inauguració de la Trobada.

Concert dels ‘Gatxamiga pa 15’ a les 17:30 hores

Enguany, la novetat d’aquesta jornada que té com a motor la llengua és el concert del grup petrerí Gatxamiga pa 15, que començarà a les 17’30 hores i s’emmarca en els Concerts de La Gira d’Escola Valenciana en homenatge al cantautor valencià Ovidi Montllor.

A més, els Gatxamiga pa 15 han sigut els creadors de la cançó de la Trobada, “lletra que no deixa indiferent a ningú pel contingut de rabiosa actualitat i el to reivindicatiu que té”.

Participació de pobles castellanoparlants

L’any passat a la Trobada celebrada a la Romana van participar per primera vegada, la pedania del Fondó de les Neus, la Canalosa, i Montfort, un poble històricament castellanoparlant. L’experiència i la immersió “van ser tan gratificants que en aquesta nova edició de la Trobada a Petrer han volgut repetir”.

En aquest sentit, el president de la Coordinadora per la Llengua Terres del Vinalopó, Lluís Gómez, al·ludeix a la importancia d’aquest fet tot afirmant que “l’acostament a la nostra llengua per part de pobles tradicionalment castellanoparlants és un pas endavant per a crear un bon clima d’aprenentatge i per a deixar enrere possibles prejudicis lingüístics” perquè, afig Gómez: “el que es tracta és de sumar llengües i no restar-les; hem de formar ciutadans que dominen de forma equilibrada tant el castellà com el valencià independentment del seu context social i lingüístic”.

Les Trobades d’Escoles en Valencià 2015 tenen enguany un significat especial ja que compleixen 30 anys, amb més de 200.000 persones d’arreu de les nostres comarques que cada any les fan possibles.

Després de dècades, segons els organitzadors de la Trobada que se celebra a Petrer, “ha arribat l’hora de fer efectiva la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià i de crear una Llei Educativa Valenciana que garantisca la millor educació possible al nostre alumnat” ja que “el desenvolupament jurídic és fonamental per a normalitzar el valencià tant a l’escola com al carrer”. Les Trobades 2015, afegeixen, visualitzen el teixit social i cívic que conformen les comunitats educatives d’arreu del País Valencià “i fan paleses les reivindicacions de les persones compromeses que aspirem a una societat millor”. ‘L’escola que volem’ és el fruit d’aquest treball, és l’escola que vols i les Trobades són el nostre altaveu!

30 anys de festes per la llengua

Escola Valenciana celebra enguany 30 anys de Trobades. Fa tres dècades es van organitzar les dues primeres Trobades de la nostra història. Una va ser a la Xara, en la Marina Alta i l’altra a Benifaió, en la Ribera.

Aquell primer any de Trobades es reuniren a les dues comarques alguns milers de persones. Actualment la xifra ascendeix a 19 Trobades i més de 200.000 assistents per any. “Aquest fenomen és únic, una estima tan gran de tantíssima gent cap a la seua llegua, en una participació tan activa per part dels centres educatius i els col·lectius locals i comarcals. Un moviment cívic, de base social, de defensa de la nostra llengua a l’escola i al carrer massa sovint maltractada pels governs que han passat durant aquestes dècades de democràcia”, ha dit Vicent Moreno.

I ha afegit: “Quan la societat genera un moviment únic a Europa d’estima per la llengua com són les Trobades, cal que el govern responga en conseqüència amb una política lingüística al nivell que ens mereixem”.

La xifra global d’assistència se situa en vora tres milions i mig d’assistents a Trobades sumant-les any a any. En total es comptabilitzen 487 Trobades d’Escoles d’Ensenyament en Valencià, comptant les que encara queden per celebrar-se enguany, a un total de 214 municipis valencians. “Aquestes xifres són la nostra resposta de política lingüística, el fruit de les reivindicacions de la normalització del valencià en tres dècades de vigència”, ha comentat Vicent Moreno.

Comparteix

Icona de pantalla completa