Diari La Veu del País Valencià
L’altre ‘caloret’ de Rita: les despeses sense control. #RitaLeaks

Redactaveu / València.

El grup municipal Compromís ha fet públiques aquest migdia i amb puntualitat britànica les 466 factures relatives a despeses de representació d’alcaldia i que sumen un total de 278.000 euros comptabilitzats durant aquesta legislatura –des de 2009 fins a l’abril de 2014, en menjar, hotels i viatges.

Es tracta d’unes despeses completament legals però que, en plena crisi econòmica, no només posen contra les cordes la imatge de Rita Barberà a poc més d’un mes per a les eleccions municipals, sinó que, a més, suposen una autèntica “burla” per al poble valencià donada la greu situació de crisi.

Mentre al País Valencià un de cada tres xiquets està en risc de pobresa –en concret, la taxa de risc arriba al 36’6% dels menors-, més de 500.000 valencians estan en situació d’atur –hui mateix s’ha sabut que el nombre d’aturats al País Valencià durant el primer trimestre s’ha disparat fins 588.800 persones, després de registrar un augment de 19.400 persones, el major de tot l’Estat espanyol-, Barberà no ha tingut cap mirament a l’hora de tirar mà a la caixa pública i no privar-se de res. Absolutament de res. Tot al contrari, a Rita li cremen els diners –de tots- per a viatjar, menjar i dormir.

Valguen uns exemples. Pel que fa a dormir, una nit d’hotel a Florència (Itàlia) per més de 770 euros al novembre de 2010. Un estada a Madrid en l’exclusiu hotel Adler a 561 euros la nit o en el Westin Palace per 685 euros en 2012. I mentre, el nombre de persones sense sostre als carrers de València –aquest hivern tres persones en greu situació de desemparament morien mentre dormien als carrers de la ciutat- no para de créixer. I això per no parlar dels continus desnonaments.

Si parlem de menjar, Barberà tampoc sembla escatimar en despeses o, almenys, en ajustar-les a la greu situació econòmica en què es troben milers de valencians i valencianes. Només una factura parla per si mateix i ho diu tot: la corresponent a un esmorzar en el prestigiós restaurant El Canyar de València, per un import de més de 2.000 euros, del qual van gaudir 26 comensals aquest passat 18 de març.

Pel que fa als viatges, en un moment on gran part de la ciutadania ha hagut necessàriament de prescindir de les seues vacances per poder atendre les necessitats més bàsiques, Barberà no ha tingut cap problema en abonar, amb diners de tots, vora 15.000 euros entre els vols, hotels i cotxes perquè l’alcaldessa i els membres del seu equip de govern es pogueren desplaçar en els seus viatges a Amsterdam, Copenhague o Londres.

L’informe RitaLeaks fet públic per Compromís i que es pot consultar en aquest enllaç, és, en definitiva, el pur reflex del seu ja arxifamós ‘caloret’, però en la seua vessant econòmica. Es pot dir caloret? Sí, clar. Es poden balafiar 300.000 euros en menjar, hotels i desplaçaments? També. Altra cosa ben diferent és que siga ètic, moral o decent. El que està clar és que amb Rita tot -siga un discurs, un viatge o un menjar-, tot va ‘per l’aire’. Tota la seua persona, és un ‘caloret’.

Comparteix

Icona de pantalla completa