Diari La Veu del País Valencià
El grup de rescat valencià cerca vida davall els enderrocs

L. Part / València / Bhaktapur (Nepal)

Malgrat la caòtica i desoladora situació, el grup de nou voluntaris valencians desplaçats a Nepal no abandona l’esperança de trobar, amb l’ajuda de quatre gossos especialment preparats, persones en vida davall els enderrocs. La sola possibilitat de salvar una única vida fa que la ingent tasca pague la pena. Si bé, aquesta possibilitat sembla, cada dia que passa, més remota.

Un dels missatges enviats pels responsables del Grup Especial de Localització i Rescat de l’ONG IAE d’Algemesí, format per 9 persones -guies canins, rescatadors i sanitaris, i entre els quals hi ha 3 bombers-, mostra de manera molt nítida quina és la situació: “Després de la reunió mantinguda amb el general al cap de la catàstrofe se’ns assigna un autobús i un camió militar a la nostra disposició per a guiar-nos-hi i la policia ens va portant a edificis de la capital on falta gent perquè descartem la possibilitat de víctima viva”.

Més tard, altres missatges de text donen compte de la difícil i dura situació: “Estem tots bé, sols hem dormit 3 hores. El treball és lent perquè són tot edificis aïllats i hem d’anar en camió fins altres llocs. Vénen amb nosaltres els d’Antena 3 TV. El tema de supervivents serà molt difícil. No crec que les tasques de cerca s’allarguen molt. Hui el tracte amb policia i exèrcit, perfecte”.

Cal apuntar que el tipus de materials emprats en les construccions afectades, en molts casos, no afavoreix la creació d’espais per a les víctimes atrapades, i que els desplaçaments entre els diferents edificis són constants, la qual cosa redueix el temps efectiu de cerca.

Rescat amb èxit després de quatre dies del sisme

Cal subratllar que aquest dimarts un equip xinés desplaçat fins a Kàtmandu ha aconseguit traure d’entre els enderrocs a un home després de cinc hores de rescat; la seua cama estava atrapada entre les restes d’un edifici que es va enfonsar després del terratrèmol.

Després de la seua arribada a Katmandú a les 12:00 hora local, el Grup Especial de Localització i Rescat (GELR1 va contactar amb el Ministeri de l’Interior de Nepal i amb l’Exèrcit per a gestionar l’assignació de la zona de treball definitiva. La situació que es varen trobar en l’aeroport era, segons fonts de l’ONG Intervenció, Ajuda i Emergències, de “saturació i nerviosisme, amb nombroses persones intentant eixir del país”.

Una vegada resolts els tràmits amb les autoritats, a les 19:00 hora local, se’ls va assignar una zona de treball en els barris antics de la ciutat de Bhaktapur, a 13 km de la capital nepalesa, on es va traslladar l’equip. A les 20:30 hora local i ja entrada la nit, arribaren a la zona de treball, on aconseguiren l’estat operatiu i començar la labor de cerca de víctimes entre els nombrosos edificis greument danyats i derruïts.

Després de registrar diversos edificis derruïts a petició de ciutadans en el lloc, el Grup Especial de Localització i Rescat d’ONG IAE va localitzar “nombroses víctimes mortes”, la qual cosa no impedeix que “els familiars –de les víctimes- agraeixen l’ajuda dels nostres companys”. Finalment, l’exèrcit nepalès va obligar a retirar-se el Grup al voltant de les 23:00 hora local “per motius de seguretat”. Es retiraren a l’aeroport militar, on tenien previst muntar el campament, i on se’ls informà que aquest dimarts, a les 7:00 hora local, tindria lloc una reunió de l’OSOCC de l’ONU per a planificar la jornada.

Segons fonts de l’ONG IAE, la situació en la zona afectada “és molt complicada, amb la població a la intempèrie per haver perdut les seues cases i per temor a noves rèpliques”, com de fet hi ha hagut fins i tot de 6.7 graus de magnitud segons l’escala de Richter. És més, “aquestes rèpliques –alerten- suposen un perill per als equips de rescat que treballen en la zona, perquè el risc de noves solsides és alt”.

L‘ONG IAE d’Algemesí, que està 20 anys salvant vides, ha tornat a fer una crida a la solidaritat ciutadana ja que “qualsevol col·laboració és necessària en aquests moments, ja que el cost de la intervenció és molt elevat”, per la qual cosa els seus responsables agraeixen “qualsevol ajuda per modesta que aquesta siga”. Els valencians de l’@ONGIAE, han sigut el primer grup de rescat de l’Estat espanyol en eixir cap a Nepal.

Comparteix

Icona de pantalla completa