Diari La Veu del País Valencià
Escolta el programa El Mural dedicat a 30 anys de Trobades
RedactaVeu / València

Aquesta nova edició radiofònica arranca amb les tres dècades de les Trobades d’Escoles en Valencià. El programa número 11 ens capbussa en la tesi doctoral del periodista i escriptor Francesc Viadel: ‘Educació, llengua i comunicació al País Valencià (1962-2011).

També respon a des de quan els valencians ens fem dir així, valencians. L’historiador Vicent Baydal, autor de Vent de Cabylia (Llibres de la Drassana) té totes les claus.

D’altra banda, el País Valencià deixa de rebre prop de 8.000 milions d’euros a l’any per l’infrafinançament que patim des de fa dècades. Si el diagnòstic està clar i el comparteixen els polítics de tots els colors, què és el que falla? El tècnic de l’Institut d’Investigacions Econòmiques dóna algunes claus en l’obra El finançament valencià. De la submissió al canvi necessari (Bromera).

Des de les comarques del Nord, el químic castellonenc Avelino Corma, Premi Príncep d’Astúries d’investigació científica i tècnica pinta amb la seua saviesa El Mural i fa la diagnosi de l’estat del científics a casa nostra. Corma ha convertit l’Institut de Tecnologia Química de València en un refugi per a joves investigadors. A més a més, Hugo Mas, també científic, especialista en plagues d’insectes, però a més, té un gran talent per a la música i ens presenta el seu darrer treball Pentàpolis.

Millor programa d’Innovació

“La basa de la ràdio és la imaginació i la creativitat: el talent que cal perquè tots veiem imatges del que se’ns explica amb paraules. D’una forma molt concreta, aquest talent es focalitza en la ràdio d’Escola Valenciana. La imatge de rigorositat i de professionalitat en ràdio es demostra amb El Mural.” (Jordi Margarit, president de Ràdio Associació). Amb el lema ‘referència i compromís’, els Premis Ràdio Associació han distingit El Mural d’Escola Valenciana amb el reconeixement de Millor Programa d’Innovació 2015 per combinar l’emissió en ràdios locals i internet, tot convertint el buit deixat per la desaparició de la ràdio pública valenciana en una oportunitat innovadora de presentar la realitat social i cultural del País Valencià.’ Un guardó que “encoratja l’equip del Mural i a tota la família d’Escola Valenciana”. “Volem posar en valor el treball que realitzen les emissores municipals, lliures i universitàries que difonen aquest producte radiofònic i a totes les publicacions digitals que se’n fan ressò. Sense totes eixes complicitats que arrapen audiència en el dial valencià, El Mural no tindria cap sentit. A tots ells, el nostre agraïment”, asseguren.

Què ens passa valencians?

‘Què ens passa valencians?’ és el documental dirigit Per David Valls, en què la protagonista, l’alemanya Alina Moser, viatja pel País Valencià en bicicleta perquè vol saber quins mitjans de comunicació escrits en valencià es poden trobar (un d’ells és La Veu del País Valencià), quina és la situació de la llengua a l’escola i a la cultura i què en pensen els ciutadans. David i Alina parlen de la seua experiència per terres valencianes en El Mural.

‘Agermanat amb La Veu’

A més, el Mural celebra els 20 anys de Vilaweb, el diari digital degà a Europa, amb el seu director Vicent Partal; l’editor de Vilaweb Ontinyent, Pep Albinyana; la periodista Mar Iglesias, qui ha estudiat en profunditat el model de periodisme per a la xarxa que ofereix Vilaweb en una tesi guardonada amb el Premi Extraordinari de Doctorat per la Universitat d’Alacant; i l’investigador de referència de la comunicació en català, el professor Josep Gifreu. El Mural convida als oients a participar de la campanya ‘Agermana’t amb La Veu’. El diari del País Valencià en línia que ha fet dos anys.

Muixerangues, un moviment en augment

El moviment de les muixerangues al País Valencià va en augment. Cada vegada en naixen més i estan presents en els actes cívics i reivindicatius de la base social. És el cas de la Jove Muixeranga de València que es presenta en El Mural amb els valors que la sostenen: la confiança, el treball en equip i la solidaritat. Tota una metàfora de com voldríem construir la societat del present i del futur.

La cirereta musical la posa Tardor amb el seu darrer treball ‘La ciutat invisible.’

“Seguirem fent Mural fins que albirem una llum en l’horitzó i puguem ser un poble normal amb els seus mitjans de comunicació públics en llengua pròpia”, conclouen els seus responsables.

Podeu escoltar les veus que han passat per tots els programes clicant ací

Comparteix

Icona de pantalla completa