Diari La Veu del País Valencià
Apel·len a l’ONU per a anul·lar la condemna a mort de Miguel Hernández
EFE / Alacant

Així ho han anunciat representants de la comissió després que el Tribunal Constitucional (TC) no admetera el passat mes de setembre el recurs d’empara presentat per la família de Miguel Hernández, en el qual demanava la revisió i anul·lació de la resolució judicial per la qual el poeta oriolà va ser condemnat a mort el 18 de gener de 1940.

En el recurs se sol·licitava “la inconstitucionalitat” d’una resolució del Tribunal Suprem (TS) que no va admetre la demanda de revisió de la sentència. Fonts de la comissió han explicat que havien decidit apel·lar al Comité de Drets Humans de l’ONU, en lloc del Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg, perquè “una de les llengües oficials” en aqueix organisme de Nacions Unides és el castellà. A més, han assenyalat que “es tracta d’un cas nou” per a aquest Comité, que té la seua seu europea a Ginebra (Suïssa).

Si el recurs prosperara, el Comité de l’ONU concediria als tribunals espanyols un termini de 90 dies per reconsiderar l’admissió a tràmit del recurs que demana la revisió i nul·litat de la sentència que va condemnar a mort a Miguel Hernández. Al febrer de 2011, el ple de la Sala del Militar del Suprem va acordar que no podia declarar la nul·litat d’aqueixa sentència perquè, sense perjudici que podia ser nul·la per efecte de la Llei de Memòria Històrica, aquesta manca de tota vigència jurídica.

Segons el Suprem, la Llei de Memòria Històrica no preveu una declaració individualitzada de nul·litat de les resolucions a les quals es refereix, -“sense que corresponga a aquesta Sala enjudiciar la decisió del legislador”, precisava el tribunal-, sinó que efectua un pronunciament general del caràcter injust de totes les condemnes produïdes per motius polítics i ideològics durant la Guerra Civil i la Dictadura.

El poeta va ser condemnat per delicte d’adhesió a la rebel·lió previst en l’article 238.2 del Codi de Justícia Militar de l’any 1890 a la pena de mort en una sentència dictada pel Tribunal de Premsa de Madrid en el procediment Sumaríssim d’urgència 21.001, que posteriorment va ser commutada per una pena de 30 anys de presó, que no va arribar a complir, ja que va morir en la presó en 1942.

D’altra banda, la citada comissió ha organitzat per al divendres 22, un acte en homenatge a Miguel Hernández, que tindrà lloc en l’antiga presó d’Alacant, en la qual el poeta va morir, coincidint amb les dates pròximes al 28 de març, dia en què es commemora l’aniversari de la seua mort en 1942. A més, diumenge que ve, membres de la citada Comissió Cívica dipositaran flors sobre la tomba del literat oriolà, situada al cementeri d’Alacant, en el marc d’un homenatge als republicans que van morir afusellats pel règim franquista entre 1939 i 1945.

Miguel Hernández (AC/E)

Comparteix

Icona de pantalla completa