Diari La Veu del País Valencià
El PP contra tots. Tots contra el PP
ACN / València

Ràdio València Cadena SER ha organitzat aquest divendres el debat entre candidats a la Generalitat dels principals partits amb possibilitats d’entrar a les Corts Valencianes. Moderat pel director de continguts, Bernardo Guzmán, cada candidat ha tingut un espai de 90 segons per intervenció, on han fet primer un balanç de la situació actual. Posteriorment han passat a un bloc de propostes i compromisos i tot seguit han fet una intervenció de tancament.

Blanco (EUPV): “Ens han furtat l’autoestima com a poble”

El candidat d’EUPV, Ignacio Blanco, ha estat especialment incisiu amb els casos de corrupció, acusant els populars de “lladres” i de “furtar-nos la nostra autoestima com a poble”. Amb tot, ha llençat un missatge d’optimisme, “perquè es pot canviar”. Blanco ha insistit en diverses ocasions sobre el cas que afecta la Diputació de València, inquirint Fabra si forçarà la retirada d’Alfonso Rus de les institucions que encara governa.

El candidat del PP no ha respost cap de les preguntes, fet que Blanco li ha evidenciat en diverses ocasions.

Blanco ha apostat per invertir el model productiu i no tornar a “inflar la bombolla”, reindustrialitzar el País Valencià, apostar per l’agricultura i els serveis públics. El candidat d’EUPV ha proposat un pla de xoc per “protegir els qui estan patint la crisi” i un pla d’exclusió, recordant que el PP ha rebutjat propostes contra els desnonaments i les conseqüències de l’atur.

El candidat ha assenyalat que cal passar “dels grans projectes als bons projectes” i ha assenyalat que “EUPV és l’única garantia que la dreta no governe”.

Oltra (Compromís): “Vostè no sap que els governants no tanquen col·legis?”

La candidata de Compromís, Mónica Oltra, ha dit que Fabra és una president “fruit de la corrupció” i que “el poble valencià no el mereix”. Oltra ha remarcat que el PP no està reduint l’atur sinó “fent que els que cobraven 1.000 ara en cobren 500” i ha assenyalat la gran quantitat d’impagaments amb sectors socials que manté. La candidata ha assenyalat que reduir l’administració “no és acomiadar metges i mestres” i ha afegit: “No estem millor que fa 4 anys”.

“Dir que vostès són els qui més han fet per la corrupció, quan han estat els més beneficiats és tenir molta barra, dir que no han tancat col·legis… però és que vostè no sap que els governants no tanquen col·legis, que han de protegir els xiquets?” ha dit Oltra, que ha acusat el PP de retallar els serveis fonamentals.

La candidata ha defensat un pla de xoc contra la pobresa i contra la corrupció. Oltra ha demanat a la resta formacions si estarien d’acord en obrir els menjadors escolars aquest estiu per a nens amb famílies amb dificultats econòmiques. Tant EUPV, Podemos i el PSPV-PSOE han respost de manera afirmativa a aquest oferiment. Oltra ha reclamat “un gran pacte pensant en els futur dels nostres fills” i ha proclamat que “Fabra és passat, el règim s’acaba”.

Montiel (Podemos): “Cal recuperar la il·lusió i per això vostès no serveixen”

El candidat de Podemos, Antonio Montiel, ha denunciat “la incompetència i el balafiament” del govern valencià i ha dit no entendre de quina comunitat parla Fabra quan mostra els indicadors econòmics, tot indicant que està desconnectat de la realitat del carrer. “No li falla la comunicació al PP li falla la veritat”, ha dit i ha retret Fabra que incidisca en què no ha tancat serveis públics, “no sé si li hem de donar les gràcies per respectar la Constitució”. El candidat de Podemos ha conclòs assenyalant “cal recuperar la il·lusió i per això vostès no serveixen”.

Punset (C’s): “S’obri una etapa de diàleg si no tornem al d’abans”.

La candidata de C’s, Carolina Punset, ha dit que s’obri un “temps d’esperança” en el qual cal fer propostes com limitar els mandats, llistes obertes, responsabilitat subsidiària dels partits i apartar corruptes de les llistes. Punset ha afegit que a més de la corrupció “el que fa més mal és la ineficàcia en la gestió dels recursos públics” i ha posat l’exemple de la Ciutat de la Llum d’Alacant.

La candidata ha apostat per aprimar l’administració “allà on fa mal als polítics i no als funcionaris”, eliminar diputacions provincials, mancomunar ajuntaments, fusionar serveis i evitar duplicitats. Així mateix ha dit que cal reconvertir el sector de la construcció cap a la rehabilitació i l’eficiència energètica, apostar per l’agricultura ecològica i deixar de dependre tant del turisme i l’hostaleria.

“Estic convençuda que amb tots s’obri una etapa de diàleg si no tornem al d’abans”, ha dit Punset.

Puig (PSPV): “Cal dialogar amb tothom però hi ha un partit que ha de marxar”

El candidat socialista Ximo Puig ha remarcat l’enorme potencial del País Valencià, malgrat els indicadors econòmics, ha dit. Puig ha lamentat “l’enorme taca de corrupció” i ha assenyalat que “cal passar pàgina”, tot demanant “que a ningú li faça por el canvi”.

Puig ha acusat Fabra de semblar-se cada vegada més a Camps per dibuixar un País Valencià “magnífic” i ha dit que la corrupció “no només és un problema moral, sinó econòmic, social i de descrèdit de les institucions”.

“Han demostrat que allò que la dreta gestiona bé l’economia… que vinguen a València i que ho vegen”, ha dit Puig, que ha proposat pactes a la Generalitat Valenciana per acordar una estratègia econòmica “per acabar amb la corrupció i el servilisme estatal”.

Puig ha conclòs assenyalant que s’obri una nova etapa política on “cal dialogar amb tothom però hi ha un partit que ha de marxar”.

Mònica Oltra, Carolina Punset i Alberto Fabra.

Fabra (PP): “Ja no tenim res a veure amb fa 4 anys”

El candidat del PP, Alberto Fabra, ha dit que la situació econòmica és millor ara que fa 4 anys i que “ens hem d’esforçar per continuar”. Fabra ha remarcat que no s’ha tancat cap col·legi ni cap centre de salut i ha dit que la política econòmica l’ha duta el PP “amb solitud”. El candidat popular ha dit així mateix que “ningú ha fet més contra la corrupció” tot remarcant que no hi ha cap imputat a les llistes

“Com poden dir que la Comunitat Valenciana no ha canviat? Abans parlàvem de recessió, ara de recuperació” ha esgrimit Fabra, defensant els índexs de producció industrial i la reducció de les administracions.

El candidat popular ha acusat l’oposició “d’exportar una imatge que no és” del País Valencià i de “mirar al passat i no al futur, no generar expectatives”. Fabra ha dit que han estat anys durs “on hem estat a l’alçada de les circumstàncies per defensar el que era fonamental per als ciutadans”.

Comparteix

Icona de pantalla completa