Diari La Veu del País Valencià
Ximo Puig: ‘El paradigma del Llevant feliç no és veritat’
RedactaVeu / ACN / Madrid

En declaracions al programa ‘Los Desayunos’ de TVE, Puig ha proclamat que “el paradigma del Llevant feliç no és veritat” i que el fonamental és “un govern solvent per capgirar una situació difícil”. En aquest sentit ha reclamat acords per a millorar el finançament i avançar cap a un canvi del model productiu.

“Hem de fer possible que el País Valencià siga la Finlàndia del Mediterrani. Tenim unes potencialitats enormes, ha faltat un govern decent amb un model de gestió encertat “, ha dit.

Puig ha assenyalat que calen acords i treballar per canvis estratègics amb sindicats, universitats i empresaris perquè “cada dia perdem oportunitats”. El candidat socialista ha assegurat que “si una cosa ha caigut és el mite que la dreta governa bé l’economia, que vinguen al País Valencià i ho vegen”.

Sobre les enquestes que pronostiquen un canvi a les Corts Valencianes, Puig ha dit que el 75% dels valencians volen un canvi i que els socialistes suposen “un canvi segur i raonable per a una comunitat castigada”.

Preguntat sobre l’exigència del PP que governe la llista més votada, el candidat socialista ha dit que aspira a ser el candidat més votat i que en un futur es pot obrir un debat però el sistema és “parlamentari i no presidencialista”. Puig ha indicat que el vot de centre-esquerra està més fragmentat i que el PP el que no pot fer “és jugar amb avantatge, com volen”.

El líder del PSPV ha apel·lat a la necessitat de treballar per capgirar la situació d’emergència i acabar amb la corrupció. Sobre pactes futurs ha dit que “la lleialtat és amb el poble valencià” i que “no és un problema de debat entre polítics, el que passa és que cada dia perdem més oportunitats de futur”.

“Cadascú ha d’assumir la seua responsabilitat i dir el que farà”, ha indicat Puig que ha assenyalat que coincideix amb qüestions que plantegen formacions com Ciutadans o Podemos però en altres no. “No es tracta de dir el que està malament, cal proposar coses”, ha indicat.

El candidat socialista ha dit que el canvi és una “exigència” i que el seu primer punt del programa és “honradesa radical, acabar amb la corrupció, passar pàgina a la vergonya enorme que ens ha fet sentir aquest govern”. En aquest sentit, ha recordat els casos de corrupció que han fet acabar Carlos Fabra o l’excalde de Torrevella, Pedro Hernández, a la presó i ha dit que “El País Valencià ha d’emergir front a la negritud del PP”.

Ximo Puig ha exposat tres eixos per millorar el País Valencià. El candidat socialista ha apostat per la regeneració democràtica, la recuperació de la credibilitat i la reputació dels valencians així com per la reforma del model productiu apostant pels sectors agroalimentari, la indústria, uns serveis que treballen per l’excel·lència, una construcció sostenible i noves tecnologies. Puig també ha assenyalat que cal augmentar “la visibilitat” del País Valencià i augmentar el finançament.

Sobre la possible multa de la Comissió Europea al govern espanyol perquè el País Valencià va manipular dades de dèficit, Ximo Puig ha dit que l’ha de pagar el govern d’Espanya perquè va avalar durant anys aquestes xifres.

El candidat socialista ha remarcat que cal una auditoria econòmica però també “ètica” de la despesa pública. “És legal que Rita Barberá gaste 1.000 euros en una nit d’hotel, però és ètic?”.

Puig ha lamentat que el PP haja “enfonsat el que teníem” i ha recordat com al País Valencià hi havia la tercera i quarta caixa d’estalvis de l’Estat (Bancaixa i CAM) i com ara hi ha un 31% d’exclusió social quan “històricament ha vingut a treballar molta gent perquè era una terra d’oportunitats”.

El secretari general del PSPV s’ha mostrat partidari que cada autonomia decidisca si aposta per tenir diputacions o no però ha advertit que abans caldria reformar la Constitució. Puig també ha dit que no augmentarà impostos en la situació actual i ha apostat per reobrir Ràdio Televisió Valenciana.

El candidat ha remarcat que el País Valencià és l’únic territori europeu amb llengua pròpia sense mitjans públics que la defensen i ha apostat perquè el pròxim 9 d’octubre es reobrirà amb un model diferent a l’anterior i sense malbaratar recursos.

Comparteix

Icona de pantalla completa