Diari La Veu del País Valencià
Cabanyal Íntim reuneix més de 20 festivals fills de la precarietat
RedactaVeu / València

La “TransformAcción”, lema que articula enguany el Cabanyal Íntim, va donar a conèixer la labor que realitzen nombrosos projectes artístics sorgits arran de la crisi i l’abandó de la cultura per part de l’Administració. Festivals que, lluny de contribuir a la precarietat que viu el sector cultural, reivindiquen dignificar la labor dels seus agents implicats –creadors, actors, directors, ballarins, artistes, gestors, etc.- amb nous models de gestió i finançament.

Iniciatives que han transformat i renovat el panorama cultural del nostre país i que reivindiquen una nova forma d’entendre i fer cultura a través de la creació de projectes més participatius basats en la proximitat amb el públic i la cooperació.

Noves maneres de fer cultura

Festivals que han posat en relleu que la cultura pot portar-se a qualsevol espai i fer-se més inclusiva. Projectes singulars, allunyats del model tradicional, que han trobat nous espais i maneres de fer per a la cultura, com els agrupats en Xarxa d’Activitats Singulars (Xas), formada per 12 projectes que es desenvolupen en diferents ciutats i dels quals forma part el Cabanyal Íntim.

Iniciatives que es van donar cita en el festival per a parlar-nos de la seua experiència, com els procedents de Balears, Jardí desolat, que les seues autoproduccions tenen com a escenari els jardins de Palma o com el Festival domèstic Cultura a casa, la programació de la qual de concerts, teatre i exposicions es desenvolupa en habitatges particulars de la ciutat. Forjats també en aquesta comunitat, es van donar a conèixer el Teatre de prop, Microteatre i Teatre de barra.

Arribats de Catalunya per a intercanviar impressions, van estar presents Coincidències: Terrats en Cultura, que utilitzen les terrasses de Barcelona com a espais escènics, el festival Píndoles que ofereix microteatre fora del teatre o el Festival Lola dedicat al teatre alternatiu i de petit format. Per la seua banda, i inscrits també dins de la xarxa de Xas, Micronèsia va presentar el seu model de festival basat en una programació de microespectacles que es representen en llocs poc habituals d’Osca; Matarranya Íntim va explicar com porta les arts escèniques al medi rural d’Aragó i la iniciativa valenciana La cuina furtiva va intervenir per a plasmar de quina manera el seu projecte incideix en les relacions entre el menjar i l’arquitectura, l’economia, la sociologia, l’art o la política.

El Festival Cabanyal Íntim prossegueix aquest dijous 14 la seua marxa i es perllongarà fins al diumenge 17 de maig després d’un intens cap de setmana en el qual els espectadors van ser els protagonistes.

Comparteix

Icona de pantalla completa