Diari La Veu del País Valencià
Uns lladres ‘buscatresors’ espolien la ciutat romana de Lesera, a Forcall
Comarquesnord.cat / Forcall

Els fets es van descobrir el passat dilluns al matí quan els alumnes-treballadors del Taller d’Ocupació de la Mancomunitat dels Ports dedicat a l’arqueologia van arribar al jaciment on estan treballant a la Moleta dels Frares i es van trobar dèsset forats. Casualment, no actuaven a l’espai des de dimarts 5 de maig, ja que la setmana passada es van dedicar a estudiar una zona a Vilafranca.

El director del Taller, Ramiro Pérez, assenyalava que els espoliadors d’aquest patrimoni històric “van robar en algun moment entre el dimarts a la vesprada al diumenge, possiblement aprofitant les hores solars, just uns dies que no estàvem a Forcall”. Referent al ‘modus operandi’, Pérez i els encarregats de les excavacions tenen clar que “ho van fer amb detectors de metalls, com els que es gasten a les platges, i quan van detectar alguna cosa van excavar per extreure-ho”. Francesc Duarte, monitor i responsable de l’excavació, assenyalava amb resignació que “ara serà molt difícil recuperar el material, és un fet molt greu, nosaltres ja no ho trobarem en aquesta excavació, perdrem la informació que podien aportar, així com un important valor artístic, i passarà al mercat negre de compra-venda de numismàtica”. A més, els assaltants van aprofitar les accions realitzades fins al moment pel Taller “tot el que havíem tractat de forma metodològica i amb rigorosa cura ha ajudat l’objectiu dels lladres” indicava Duarte.

D’altra banda, els caçatresors han perjudicat la investigació que s’estava realitzant les últimes setmanes per aquesta iniciativa ocupacional. Ramiro Pérez explicava que a nivell científic “han barrejat diferents nivells històrics, de períodes diferents, la qual cosa dificulta el treball que estem desenvolupant i complica la interpretació del que estem analitzant”. Entre els més afectats, els mateixos alumnes-treballadors que han estat actuant en aquesta zona de forma pacient “quan ho hem vist ens hem posat tristos, trobar una moneda a poc a poc era una gran il·lusió i ara ens han destrossat bona part del pla” assenyalava una de les treballadores. El grup d’arqueologia està realitzant les últimes setmanes actuacions en diferents punts dels Ports i classes teòriques i pràctiques i seguiran treballant a Lesera.

Un agent de la Guàrdia Civil del Quarter de Morella va visitar el dilluns el jaciment i la denúncia que s’ha interposat es traslladarà al Seprona. Els responsables de les excavacions creuen que “no es poden protegir tots els jaciments, cal conscienciar i perseguir els espoliadors” apuntava Duarte. Per la seua banda, Pérez recordava que “s’havien frenat aquest tipus d’assalts però desgraciadament s’han recolzat amb la feina del Taller, nosaltres continuarem treballant amb la mateixa il·lusió i ganes del primer dia”. També van aprofitar l’assalt per demandar col·laboració ciutadana per si algun veí va veure alguna cosa estranya a la zona els últims dies per intentar avançar en la recerca per detenir els culpables.

Comparteix

Icona de pantalla completa