Diari La Veu del País Valencià
‘Des de Compromís potenciarem una Federació de Pilota democràtica, forta i participativa’

Font / PilotaVeu

Com s’havia avançat, hui publiquem la primera entrevista amb l’ordre que la gent ha decidit per votació a l’enquesta realitzada. Els pròxims dies aniran publicant-se les restants:

. Que és per a vosaltres la pilota valenciana?

És l’esport valencià per excel·lència. A més a més, per a nosaltres representa més que un esport ja que ens caracteritza com a poble i és un element vertebrador del País. És un element cultural que hem heretat dels nostre majors. És per això que volem que tinga un tracte especial i que es mantinga viva, siga el nostre referent esportiu i siga coneguda i practicada, ja no només per tots els valencians i valencianes, sinó per tot aquell que la vulga practicar vinga d’on vinga i estiga on estiga.

. Com vegeu des del partit la situació actual de la pilota valenciana?

La situació actual és molt delicada. Ha patit molts anys d’indiferència per part dels partits que han governat la Generalitat, sobretot des dels governs del PP. Només se n’ha recordat d’ella quan necessitava unes fotos o uns titulars de premsa per a aconseguir vots. La característica fins ara ha estat la total absència de política envers la pilota. És per això que des de Compromís volem encetar una acció planificada i coordinada des de les diferents àrees de govern per poder col·locar la pilota en el lloc que es mereix i realitzar una vertadera transformació que faça de la pilota valenciana un esport modern, vertebrador i referent del nostre País.

. Quins aspectes principals penseu que necessiten d’una acció institucional immediata?

Les nostres accions de govern giraran al voltant de tres eixos que considerem fonamentals: La pilota professional, cal garantir que hi haja un món professional en condicions ja que aquest és la màxima expressió del nostre esporta. La pilota amateur, entenem que el món amateur és la base de l’esport i al mateix temps l’objectiu d’aquest esport. La pilota valenciana, com a esport, és un motor de canvi a nivell individual, ja que permet gaudir de més benestar personal, tant físic com psíquic; i a nivell social, ja que permet aprofundir la cohesió i vertebració social dels nostres pobles i comarques, barris i ciutats. A més serveix d’element integrador als nous valencians per a l’exercici d’una ciutadania plena. La formació en tots els àmbits de la pilota, escolar, universitari, extraescolar, tecnificació, formadors, cursos, congressos, etc. Actualment no s’entén cap esport sense un sistema formatiu que li done suport. En el desenvolupament d’aquests tres eixos, els mitjans de comunicació tindran una missió clau, l’esport nacional dels valencians no pot quedar exclòs del panorama audiovisual, més si tenim en compte que en la realitat social actual, no existeix res si no apareix als mitjans.

. L’aparició de la RTVV i la incorporació de retransmissions i programes de pilota va provocar una revifalla en ell nostre esport. Quines actuacions pensen dur a terme per reincorporar la presència de la pilota als mitjans audiovisuals? I si aquests són públics?

Efectivament, hi havia hagut un increment de l’afició des de l’aparició en la televisió i ràdio públiques. Actualment el panorama és realment decebedor. Com comportem que puguem veure transmissions a nivell estatal de partides de frontó basc, i mai es diga res de la Pilota Valenciana? El nostre Compromís és garantir la presència en tots els mitjans de comunicació públics. Els mitjans de comunicació han de ser la cadena de transmissió entre el nostre esport i la societat. Fomentarem la transmissió en directe de partides, programes divulgatius de pilota i notícies diàries d’actualitat entre d’altres. També donarem suport a tots els mitjans de comunicació existents que tinguen sensibilitat cap a l’esport així com els mitjans de nova creació.

. Un dels trets fonamentals de tot esport modern és l’existència d’una xarxa formativa que comença en la promoció, passa per l’aprenentatge i perfeccionament i acaba en el l’esport professional. Creu que el nostre esport té una vertadera xarxa de formació? Quins són els aspectes que li manquen? Quines són les iniciatives que duran a terme en aquest àmbit?

Lluny queda el temps en què els jugadors d’un esport, i en concret el nostre, apareixien “per generació espontània”. Avui en dia, no hi ha esport que no tinga darrere una estructura formativa consolidada per poder formar esportistes i fomentar-ne la pràctica. Des de Compromís ens comprometem a elaborar plans de formació, com ja hem dit abans, en tots els nivells.

Actualment, no hi ha cap xarxa formativa i molt menys una xarxa formativa que coordine tots els nivells esportius. Cal crear-ne una que comence des de l’edat primerenca, que seguisca en les escoles de pilota, i que tinga presència en tota la societat, tant a nivell amateur com professional. Ara mateix, no hi ha connexió entre les diferents xarxes existents i arriba un moment en què molts xavals deixen de jugar. Planificarem des d’un punt de vista territorial i social perquè no hi haja cap valencià ni valenciana que vulga aprendre i jugar a pilota i no ho puga fer com passa actualment.

. Com vegeu la pilota al sistema educatiu? Penseu que necessita alguna millora? Que faríeu?

El sistema educatiu és una eina fonamental per poder promocionar la pilota, legislarem, tant com siga possible i ens permeta les lleis estatals, perquè hi haja presència de la pilota en tots els centres educatius des d’infantil fins a la universitat.

. L’any 2000 s’aprovà la llei de construcció d’instal·lacions de pilota a tots els centres. Creieu que ha sigut suficient?

Aquesta ordre va crear il·lusions entre els aficionats i amants de l’esport en pensar que així als centres de nova creació es podria jugar a pilota. Aquestes il·lusions no s’han complit, ja que no tots els centres creats des de l’any 2000 tenen instal·lacions de pilota valenciana, molts d’ells tenen unes instal·lacions deficients i, a més a més, aquestes instal·lacions no han arribat a ser usades ja que el govern del PP no es va preocupar de formar el professorat d’Educació Física per poder utilitzar-les. El resultat és que en molts centres aquestes instal·lacions serveixen de magatzems, són aules d’altres assignatures o, simplement, estan tancades ¡ no són utilitzades. És necessari que s’apliquen altres mesures per poder promocionar-les i fer-les rendibles.

. Com veieu la tasca de la Federació? En què creieu que pot millorar?

Som conscients que la Federació fa el que pot. Els mitjans, tant humans com materials, són escassos. La Federació ha de ser la institució màxima que gestione tot el que estiga relacionat amb el nostre esport. Des de Compromís potenciarem una FPV, democràtica, forta i participativa amb els recursos econòmics i humans suficients per portar a terme tota la tasca que comporta.

. Quin creieu que és el camí i el model que cal seguir el món professional?

A partir de l’anàlisi de la situació actual, fomentarem la col·laboració de tots els estaments esportius per tal d’assegurar una estructura organitzativa que ens permeta com a aficionats gaudir de la pilota i, al mateix temps, que garantisca a tots els actors (trinqueters, marxadors, jugadors, i entitats que hi participen) un nivell de vida digne. La FPV ha de ser el màxim responsable de l’organització de totes les competicions incloses les professionals. Dissoldrem l’actual Comité organitzador del món professional i crearem un ens depenent de la Conselleria que s’encarregue de tot el món professional de forma provisional fins que hi haja una estructura forta i segura per mantenir-lo. Aquest ens serà transparent, participatiu, democràtic i, sobretot, representatiu de la pilota professional.

. Com veieu que la majoria dels professionals no viuen de l’esport?

En tot esport modern, hi ha un vessant professional que s’hi dedica completament. És així com ha funcionat al llarg de la història de la pilota i és així com intentarem que siga en el futur. Des de la Generalitat farem tot el que estiga en les nostres mans per millorar el nostre esport per excel·lència en tots els aspectes que el formen, i queda clar que el món professional és un aspecte molt important que no es pot deixar de banda.

Enric Morera (Cap de Circumpscripció de València) i Genovés II. Fotografia: Compromís

. Actualment hi ha molts jugadors amateurs que volen jugar a pilota valenciana no troben instal·lacions, sobretot, en el pobles grans i ciutats, o inclús hi ha pobles on s’ha jugat tota la vida que als jugadors no els deixen jugar en el carrer tradicional. Quines mesures prendran per solucionar aquests problemes? Com pensen ajudar el món amateur?

Des de Compromís, som conscients que no és possible modernitzar i assegurar la pilota valenciana sense instal·lacions, és per això que cal fer un inventari oficial d’instal·lacions de pilota i oferir des de la Conselleria, les ajudes i assessorament necessaris per mantenir-les i, en la mesura del que siga possible, millorar-les. Al mateix temps s’elaboraran plànols i catàlegs amb mesures reglamentàries per a les noves construccions. També som conscients de les necessitats que n’hi ha en moltes comarques, per tant, farem un estudi d’aquestes necessitats i amb la col·laboració de totes les instàncies públiques elaborarem un pla d’infraestructures que servisca per a solucionar els problemes que actualment tenen molts pobles del País Valencià a l’hora de practicar el nostre esport i, al mateix temps, que ajude a vertebrar les diferents comarques del País. Especial atenció tindran les instal·lacions esportives de pilota dels centres escolars de tot el País Valencià.

. Que opineu de la ciutat de la pilota? L’acabarien en el cas de governar?

És una instal·lació que no feia cap falta, i la prova més contundent és que després de més de 15 anys d’iniciar les obres, només té una instal·lació de totes les que s’havien planificat. No som partidaris d’obres faraòniques, cares de mantenir i difícils de gestionar. Ara bé, el que hi ha fet caldrà estudiar a veure quina eixida pot tenir. El que sí que tenim molt clar, és que una instal·lació com és el trinquet que hi ha actualment, no és pot obrir quatre vegades a l’any. Caldrà parlar amb totes les institucions implicades per consensuar i donar-li la millor eixida possible.

. Que et sembla que una instal·lació com Pelai perille la seua existència? Penseu que cal una llei de protecció perquè no desapareguen instal·lacions de pilota?

Una instal·lació que té més de 100 anys ja forma part del patrimoni cultural dels nostre poble. No podem deixar que el trinquet de Pelai o altres trinquets que tenen la seua història es tanquen i caiguen per la desídia dels actuals governants. Com ja he dit abans, caldrà estudiar i inventariar totes les instal·lacions actuals per tal que es puguen rehabilitar i mantenir obertes per poder practicar pilota valenciana.

. La presencia d’autoritats polítiques als trinquets sol ser escassa. Com ho vegeu?

La nostra prioritat és fomentar i promocionar al màxim la pilota valenciana. És un esport que ens caracteritza i identifica com a poble, és un element vertebrador del País, és un aspecte cultural que cal mantenir i transmetre als nostres fills i és una forma d’oci molt sana i recomanable. Per tant, tot el que puga millorar la situació de la pilota és important per a nosaltres, així que anirem allà on la nostra presència faça falta siga trinquets, carrers, frontons o qualsevol altre lloc.

.Teniu apartat algun apartat dedicat a la pilota valenciana al vostre programa?

Com ja he dit, la pilota és prioritària per a Compromís, i una prova és l’elaboració d’un pla de treball que forma part del programa electoral general de Compromís. A més a més, aquest programa és exclusiu de pilota valenciana. La pilota és un esport i com a tal és una manifestació cultural. Ara bé, per a nosaltres és tot això i molt més a la vegada, és per això que té un apartat específic i una comissió de treball independent de qualsevol altre esport i manifestació cultural.

Comparteix

Icona de pantalla completa