Diari La Veu del País Valencià
PSPV: ‘A l’escola, la pilota hauria de tenir més presència en el currículum escolar’

Pilotaveu

. Què és per a vosaltres la pilota valenciana?

Un esport autòcton, valencià, amb una profunda arrel cultural que és necessari conservar. Però també un esport modern i popular que pot ser referent en la nostra Comunitat, en el present i en el futur, si som capaços de gestionar-lo amb les eines del present.

.Com veieu des del partit la situació actual de la pilota valenciana?

Cal diferenciar dues realitats. Per una banda, la realitat del món professional que està fortament amenaçada per la pèrdua de recursos, com la RTVV, el suport de Bancaixa o la situació de la Generalitat. I per altra banda, el món aficionat, que s’ha desenvolupat considerablement però que necessita suport i, sobretot, modernitzar i professionalitzar les estructures federatives i dels clubs.

. L’aparició de la RTVV i la incorporació de retransmissions i programes de pilota va provocar una revifalla en el nostre esport. Quines actuacions penseu dur a terme per reincorporar la presència de la pilota als mitjans audiovisuals? I si aquests són públics?

Al programa de govern socialista ja és conegut que hi ha el compromís de recuperar una Radiotelevisió valenciana de caràcter públic. Per descomptat que el contingut d’aquest mitjà de comunicació ha d’estar basat en les nostres realitats culturals, esportives, socials… Crec que és fonamental recuperar aquest recurs per a la pilota.

.Com veieu la pilota al sistema educatiu? Penseu que necessita alguna millora? Què faríeu?

A l’escola, la pilota hauria de tenir molta més presència, tant en el currículum escolar com en les activitats extraescolars. Això val per a tots els esports, ja que el PP ha abandonat l’esport escolar. El que s’ha de millorar és la gestió dels recursos que hui s’estan donant en programes com “la pilota a l’escola” o altres. La promoció ha d’obtenir resultats i no val per a quasi res fer una jornada a l’escola perquè els xiquets i xiquetes coneguen la pilota, si després no hi ha continuïtat. L’esforç s’ha de coordinar. En el nostre programa la coordinació és un principi d’actuació i per això a la pilota impulsarem escoles esportives municipals en les quals s’impulse la col·laboració de clubs, escoles i ajuntaments, creant una autèntica xarxa a tota la comunitat. Això, junt a l’entrada de tècnics qualificats, serà el que produïsca el canvi en la base.

. L’any 2000 s’aprovà la llei de construcció d’instal·lacions de pilota a tots els centres. Creieu que ha sigut suficient?

S’han aprovat recursos però no s’ha pensat en la continuïtat. De què val tindre un edifici a l’escola si no es juga a pilota? Aquestes instal·lacions en molts casos han servit únicament per a fer-se la foto en període d’eleccions i després s’han deixat morir.

. Com veieu la tasca de la Federació? En què penseu que pot millorar?

Pot millorar molt. Està fent una bona feina des de fa uns anys, però com passa a altres federacions esportives, es troben estrangulades per la poca ajuda que reben de l’administració autonòmica. La Comunitat Valenciana som els darrers en inversió en esport per habitant, al costat de Canàries. Durant aquests 20 anys, les federacions han sobreviscut gràcies als seus ingressos. Si volem que la Federació siga un recurs més, i seria desitjable, hauria de professionalitzar-se més i ser capaç d’atendre a totes les vessants de la pilota aficionada i de base.

. Quin creieu que és el camí i el model que cal seguir en el món professional?

És necessari donar-li la volta. L’actual model està abocat al fracàs en pocs anys. És necessari entendre que la pilota professional és un espectacle i com a tal ha de ser tractat amb totes les conseqüències. No és espectacle si no es retransmet, si no hi ha patrocinadors, si no es regulen les travesses, si no es regulen els campionats i es protegeix l’esportista, etc. En el nostre programa expliquem com ho faríem (us l’adjunte).

. Com veieu que la majoria dels professionals no visquen de l’esport?

Amb l’actual model no poden viure. Si no es canvia és la mort del professionalisme. Cada cop hi ha menys diners, tant privats com públics. La pilota s’ha de difondre. Per a què l’han proclamat ‘bé dinterès cultural’? Un altre gest per a la galeria. Així doncs, nosaltres, si governem, omplirem de contingut aquesta proclamació donant un estatus professional especial a l’esportista amb avantatges laborals i fiscals; incentivarem els patrocinadors que invertisquen en aquest bé cultural, etc. (ho podeu veure al nostre programa).

. Actualment hi ha molts jugadors amateurs que volen jugar a pilota valenciana però no troben instal·lacions, sobretot, en els pobles grans i ciutats Fins i tot hi ha pobles, on s’ha jugat tota la vida, que als jugadors no els deixen jugar en el carrer tradicional. Quines mesures prendran per solucionar aquests problemes? Com pensen ajudar el món amateur?

Jo crec que hi ha instal·lacions que no s’utilitzen i altres que estan saturades. Però no hi ha coordinació, no hi ha informació. Ací els mitjans podeu ajudar per donar informació. Però com he dit abans la promoció de la pilota és una tasca dels clubs, amb la federació i el suport dels ajuntaments bàsicament.

. Què opineu de la ciutat de la pilota? L’acabarien si governen?

Ara mateix no ho sé, sincerament. No ens han deixat participar sobre la conveniència o no d’haver fet aquesta instal·lació en el lloc on està construïda, no sobre la forma i els espais que havia de tindre. Caldria estudiar la viabilitat del projecte, de forma seriosa, i reajustar els espais intentant compatibilitzar el seu ús amb altres usos que feren viable el seu manteniment i explotació.

Paco Orts i Daniel Adell membres del Fòrum de l’esport del PSPV-PSOE. Fotografia: PSPV-PSOE

. Què us sembla que perille l’existència d’una instal·lació com Pelayo? Penseu que cal una llei de protecció perquè no desapareguen instal·lacions de pilota?

Pelayo és una de les instal·lacions més antigues d’aquest país. Jo crec que és un patrimoni dels valencians. No hi ha res paregut a la ciutat de València, és singular, inigualable. Caldria estudiar quin és l’actual estat urbanístic del bé i donar-li solucions, respectant el passat però mirant el futur. Al PSPV-PSOE pensem que una de les visites obligades d’aquells que visiten la ciutat, per entendre el que es València, és Pelayo i veure una partida de pilota. Cal buscar noves oportunitats i al mateix temps difondre el nostre esport.

A continuació podreu veure els diferents programes:

. Programa complet PSPV-PSOE pàgina 133 apareix la pilota valenciana

. Programa electoral pilota valenciana PSPV-PSOE

Comparteix

Icona de pantalla completa