Diari La Veu del País Valencià
Els nous ajuntaments es constituiran el 13 de juny
EP / València

Els plens de constitució tindran lloc com sempre en dissabte, en aquest cas el dia 13, i en eixa mateixa sessió es decideix ja qui pren la vara de comandament municipal. La rapidesa amb què es resol el procés no permet negociacions llargues per a decidir qui arriba a l’alcaldia: només transcorren quinze dies des de les eleccions.

Negociacions ràpides

El dissabte dia 13 es produirà una sola votació i serà triat qui aconseguisca la majoria absoluta de vots. Si ningú ho aconsegueix, serà directament proclamat alcalde el regidor que encapçale la llista amb major nombre de vots en les eleccions i en cas d’empat, es resoldrà per sorteig.

És a dir, si diversos partits volen formar una majoria alternativa a la del grup majoritari, tenen només quinze dies per a posar-se d’acord i arribar al ple del dia 13 amb un candidat amb majoria absoluta.

El nombre d’edils és sempre senar, per a facilitar el govern municipal i la mateixa elecció de l’alcalde perquè no és possible un empat.

Un total de 3,6 milions de valencians, cridats a votar

Un total de 3.609.224 valencians estan cridats a participar aquest diumenge en les eleccions municipals i autonòmiques “més tecnològiques” de la història del País Valencià i en les quals 20.300 persones conformaran el dispositiu electoral.

APP gratuïta per a seguir les eleccions

Des de la Ciutat Administrativa 9 d’Octubre s’arreplegaran les dades i es difondran en temps real a tots els ciutadans. Com a novetat s’ha activat de l’aplicació ‘GVA ELECCIONS 2015’ per als sistemes IOS i Android de dispositius mòbils perquè els ciutadans puguen fer seguiment de l’escrutini de les eleccions les Corts.

Aquesta aplicació mòbil oferirà les dades comparant-los amb els de 2011 en pantalles fàcilment accessibles i es pot descarregar gratuïtament des dels ‘markets’ o tenda d’aplicacions mòbils que conté cada dispositiu. A més, tota la informació es podrà seguir a través de la web electoral www.eleccions2015.gva.es.

5.763 meses electorals

El País Valencià disposa d’un total de 5.763 meses electorals habilitades perquè els electors puguen dipositar el seu vot en els comicis locals i autonòmics. Cada mesa compta amb un president i dos vocals, així com amb dos suplents per cadascun d’ells.

Per a les eleccions a les Corts, la Generalitat també ha engegat el procediment de vot accessible que permetrà a les persones amb discapacitat visual i que coneguen el sistema de lectoescriptura Braille exercir el seu dret al vot amb total independència.

Comparteix

Icona de pantalla completa