Diari La Veu del País Valencià
L’esquerra governarà la Diputació de València després de 20 anys

RedactaVeu / València.

Vint anys després, l’esquerra tornarà a la diputació de València ja que les eleccions van atorgar als partits d’esquerra una majoria de diputats provincials.

L’alcalde d’Ontinyent es perfila com el successor d’Alfonso Rus. De fet, Rodríguez, que ha aconseguit un espectacular resultat a nivell municipal (quasi el 62% de tots els vots, quasi 50 punts percentuals per davant del PP), passa de 8 regidors a 14, a la qual cosa s’afig que es tracta d’un dels ajuntaments més importants del País Valencià. Tot açò implica que Rodríguez es converteix en el màxim favorit per a presidir la Diputació de València, on el PSPV comptarà amb 11 diputats provincials, i el suport dels vots de Compromís, mitja dotzena, mentre que Ciutadans es queda al marge de la disputa, amb dos, i el PP no pot optar malgrat comptar amb 12 diputats provincials.

Respecte a la Diputació d’Alacant, el seu signe –d’esquerres o dretes- està en mans del que decidisca Ciutadans. Sense dubte, José Ciscar (PP) lluitarà, després de la pèrdua de la Generalitat, per aconseguir la presidència (15 diputats enfront dels 20 anteriors), però només amb permís de Ciutadans (1) –a qui un pacte amb el PP podria perjudicar de cara a les eleccions generals-, enfront del PSPV (11), Compromís (3) i Acord Ciutadà (1).

L’única diputació segura per al PP és Castelló, que obté 14 actes. El president ‘popular’ de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, s’ha comparat en les xarxes socials amb Don Pelayo, qui amb la Batalla de Covadonga va iniciar la Reconquesta. Els populars han aconseguit 14 diputats provincials, si bé s’allunyen i molt de la devastadora majoria aconseguida en les passades eleccions municipals de 2011, on van aconseguir 19 diputats, el doble que l’oposició.

El repartiment dels 31 escons de la Diputació de València es coneixerà oficialment a partir del 3 de juny, una vegada efectuat l’escrutini municipal de les eleccions municipals del 24-M. El sistema d’elecció dels diputats provincials es basa en el repartiment d’actes per partits judicials, aplicant en ells la llei dHondt.

Comparteix

Icona de pantalla completa