Diari La Veu del País Valencià
El PSPV pactaria amb Ciudadanos per a evitar una eventual pinça entre Oltra i Podem
Voro Maroto / eldiario.es / València

Mónica Oltra, número 1 de Compromís i polític valencià millor valorat, aspira a ser la primera dona a presidir la Generalitat. El gran ascens del seu partit, la seua tirada popular i la conformació d’un bloc ideològic amb Podem, que sumaria (32) més escons que el PSPV (23) la legitimarien.

No obstant açò, la direcció valenciana de Podem no vol estar en cap govern. I té por a aparèixer com a col·laborador en l’executiu d’un partit de la casta -els socialistes- o ser fagositzat per Compromís. Pablo Iglesias, no obstant açò, ha descol·locat els seus companys de València. “Si no som la força majoritària no participarem en els governs amb el PSOE, però a la Comunitat Valenciana estaríem disposats a fer-ho amb Compromís”, va assegurar anit en Tele 5.

Un pacte PSPV- Ciudadanos

Els socialistes donen per morta eixa via, i malgrat l’envit d’Oltra, asseguren que no hi ha una altra opció que una presidència de Ximo Puig, que ha sigut el candidat d’esquerres més votat. “En cas que s’activara la ‘pinça’ entre Compromís i Podem, cosa que veiem improbable, podríem parlar amb Ciudadanos perquè donara suport a la investidura de Puig”. I el partit de Carolina Punset està per estudiar eixa opció. La número u valenciana de C’s ja ha airejat els seus recels cap a Compromís. “El seu èxit no és una bona notícia”, ha dit.

L’aliança entre PSOE i C’s, que no entrarà en cap govern, guanyaria la de Compromís-Podem: 36 contra 32 diputats. En qualsevol cas, els socialistes creuen que no arribarà la sang al riu. “Hi haurà pacte amb Compromís i, com a mínim, el suport extern de Podem. Una altra cosa seria inconcebible després de la destrossa feta pel PP”.

En Compromís no ho tenen tan clar. “Creiem que és legítim que Oltra siga la presidenta. Té quasi el mateix suport que Puig i major afinitat ideològica amb Podem. El que demanem no és cap extravagància i, en el pitjor dels casos, negociarem amb força per a retornar amb tot el poder possible el suport que els ciutadans ens han donat”.

Oltra, aquest dimecres al matí, ha deixat clares les seues aspiracions en Tele 5. “Puig ha perdut un terç dels vots i, si el criteri és el de la llista més votada, eixa és la del PP, no la del PSPV. Discutirem entre tots sobre polítiques i després ja eixiran els noms per a ocupar càrrecs”. La negociació, que encara no ha començat oficialment, es preveu llarga.

Aquesta informació ha sigut publicada en diario.es. Traducció: La Veu del País Valencià.

Carolina Punset i Ximo Puig.

Comparteix

Icona de pantalla completa