Diari La Veu del País Valencià
PSPV, Compromís i Podem consensuen cinc eixos programàtics bàsics
RedactaVeu / València

Els candidats a la Generalitat Valenciana del PSPV-PSOE, Compromís i Podem, acompanyats dels seus respectius equips, han mantingut aquest dilluns una primera presa de contacte després de les eleccions del 24 de maig per mirar d’arribar acords per a un nou govern valencià.

A l’eixida de la reunió, tant Ximo Puig (PSPV-PSOE), com Mònica Oltra (Compromís) i Antonio Montiel (Podem) han remarcat la “sintonia” entre les tres forces i han anunciat que han arribat a un acord sobre cinc eixos bàsics programàtics. En concret, un pla de xoc contra la pobresa i pel rescat ciutadà; un pla de xoc contra la corrupció per enfortir la democràcia; un canvi econòmic i de model productiu; la reversió de les retallades en els serveis públics i una auditoria dels comptes públics així com la reclamació d’un millor finançament.

Moltiel: ‘No és moment de parlar de noms i sí de la ciutadania’

El candidat de Podem, Antonio Montiel, ha remarcat als mitjans la bona sintonia amb la qual ha transcorregut la reunió i el repte de satisfer les demandes de la ciutadania i obrir vies de treball. En aquest sentit, ha dit que aquesta setmana la comissió de negociació començarà a treballar per establir mesures concretes. Com a exemple ha posat l’acord per a la composició de la Mesa de les Corts Valencianes amb presència dels cinc partits representats, “perquè mai més cap partit estiga exclòs”.

Preguntat sobre si s’havia parlat de noms per presidir la Generalitat Valenciana, Montiel ha assenyalat que els tres partits coincideixen que no és el moment de parlar de persones “sinó de les necessitats de la ciutadania”. Sobre si es planteja entrar al govern, el líder de Podemos ha dit que “a priori” el seu partit “no està en la lògica del govern, sinó en la lògica de les persones” perquè “no té com a objectiu parlar de cadires, sinó dels problemes dels valencians”. No obstant açò, Puig i Oltra han dit que sí els agradaria un Govern en el qual també estiguera representat Podem.

Oltra: ‘Calma’ en la construcció del nou govern

Al seu torn, la candidata de Compromís, Mónica Oltra, s’ha mostrat satisfeta per com ha anat la reunió i ha dit que es trobava molt contenta “perquè hem pogut parlar del què en aquesta primera reunió i establir cinc eixos sobre els quals treballarà una comissió de diàleg”. Oltra ha confiat que s’arribe a un acord de govern “pel to i el contingut de les propostes en les quals hi ha hagut molt bona sintonia”.

Preguntada sobre si li agradaria que Podemos entrara al govern, Oltra s’ha mostrat partidària. La candidata de Compromís ha demanat calma tot reconeixent que hi ha molta il·lusió però que “cal construir un nou govern i unes noves polítiques i cal fer-ho amb calma perquè isca bé. I això estem fent”.

Puig: ‘Cal establir un bon govern que treballe per a tota la societat’

Per la seua banda, el candidat del PSPV-PSOE, Ximo Puig, ha qualificat la reunió d’“important i interessant” perquè “per primera vegada hem pogut parlar del que ha de ser el futur” del País Valencià. Puig ha dit que han avançat tot el que es podia avançar en una primera reunió i ha remarcat la unanimitat en acceptar la proposta que tots els partits estiguen representats a les Corts Valencianes.

El candidat socialista ha reclamat pensar en els 3 milions de valencians que tenen problemes per arribar a final de mes i ha qualificat la situació com a “emergència social”. Puig ha afegit que cal establir un “bon govern” que treballe “per a tota la societat, des de la convivència, no frontista, obert i participatiu”. El líder del PSPV-PSOE ha remarcat que no existeix cultura de governs de coalició i que cal crear-la “des del diàleg, el respecte i la convivència”.

Sobre qui l’ha de presidir, Ximo Puig ha demanat que no es parle cada dia d’aquesta qüestió però ha assenyalat que els ciutadans “han establert el pes de cada força política” i ha afegit que ell es troba “concernit per fer possible un nou govern de progrés”.

De terminis, Ximo Puig ha reconegut que més enllà del dia de la constitució de les Corts Valencianes, el pròxim 11 de juny, hi ha marge per continuar negociant però que la seua voluntat és que s’arribe abans. “Sense pressionar crec que els valencians necessitem al més prompte possible un nou govern”, ha dit.

Dimecres, nova reunió

Puig, Oltra i Montiel han acordat que a la futura Mesa de les Corts Valencianes estiguen representades totes les forces polítiques i s’han emplaçat a una nova reunió de la comissió de diàleg aquest dimecres.

Abans d’iniciar la trobada, els tres dirigents s’han mostrat confiats que hi haurà “un govern de canvi”. En aquest sentit, Puig ha destacat que és necessari arribar a un acord “ràpidament” i formar un govern “sòlid, progressista i que done resposta a les tres crisis: l’econòmica, la social i la política”. Puig veu lògic que ell siga el president del Consell perquè el PSPV ha sigut “el segon partit més votat i el cinquè no pot condicionar res”, ha dit. Així mateix, ha indicat que treballarà per formar un govern “de centralitat” perquè no en vol un de “front ni de confrontació”.
Foto: José Soler (ACN).

Per la seua banda, Oltra abans de celebrar-se la reunió s’ha mostrat convençuda que hi haurà “un govern de canvi” i ha afegit que el primer que ho ha entès és Alberto Fabra “que s’ha retirat”. No obstant açò, entén que: “primer hem de parlar de què farem, després de qui ho farà i finalment de qui presidirà”. Oltra ha assegurat que Compromís manté “moltes coincidències amb Podem” i que “aqueixa manera d’entendre la política ha sigut la força més votada, amb 32 diputats”, en sumar els 19 de Compromís i els 13 de Podem.

Des de Podem, Antonio Montiel, que va ser qui va prendre la iniciativa de convocar públicament la iniciativa de la trobada, ha indicat també abans de la trobada que creu que la conformació del nou govern “no es pot dilatar molt en el temps”. “Els valencians esperen una resposta ràpida perquè si no, correm el risc que la il·lusió es transforme en inquietud i en certa manera en decepció”, ha manifestat.

Oltra arriba a la reunió per a la conformació d’un nou govern valencià, on l’esperen Puig i Montiel. Foto: José Soler (ACN).

Comparteix

Icona de pantalla completa