Diari La Veu del País Valencià
La tempesta de pedra i inundacions causa danys de més de 4,5M€ a Utiel-Requena
RedactaVeu / València

La Unió de Llauradors i Ramaders del País Valencià ha informat que la tempesta amb pedra i inundacions registrada el passat diumenge ha afectat unes 1.200 hectàrees de cultiu de la comarca d’Utiel-Requena i ha provocat danys de més de 4,5 milions d’euros “tant en danys directes en els cultius com en infraestructures” encara que “segurament seran superiors”.

Ahir visitaren la zona més afectada el secretari general de la Unió, Ramón Mampel i representants comarcals de l’organització.

L’episodi de tempestes es va localitzar en un triangle al nord-oest de la comarca format per Camporrobles, las Cuevas-La Torre i Sinarques. “Els danys són del 100% en unes 700 hectàrees i del 30 al 70% en la resta”, segons la Unió. Els cultius més perjudicats per l’efecte de les tempestes són la vinya, el cereal i els ametlers. Les pèrdues en la producció agrícola de moment es xifren ja en uns 2 milions d’euros.

Els majors danys s’han donat en la vinya com a conseqüència de la pedra, el vent en arrancar branques i fulles i les pluges i inundacions. El cultiu del cereal de la zona afectada es dóna pràcticament per perdut com a conseqüència de la pedra i l’arrossegament de l’aigua. En l’ametler, els danys són per pedra, vent i arrencada d’arbres, encara que la seua incidència és menor que en els altres dos cultius ja que l’ametla estava ja consolidada i caldrà veure la seua evolució en les pròximes setmanes.

Riu Magre. Foto: La Unió.

Pel que fa als danys en infraestructures són “importants i evidents”. La gran quantitat d’aigua caiguda va fer que molts barrancs es desbordaren, la qual cosa va provocar que l’àrea afectada siga molt més gran amb danys en la plantació com l’arrencada d’arbres i ceps, en infraestructures per l’acumulació de gran quantitat de pedres, destrossa d’emparrats, marges de pedra i també en infraestructures rurals com a camins, ponts i canalitzacions de barrancs.

Les pèrdues en aquest aspecte són encara difícils de valorar, perquè encara hi ha zones on és complicat l’accés per l’abundant fang i pedres acumulades i fins que no es netege amb les màquines adequades resultarà difícil entrar. En una primera estimació d’urgència els danys en aquest apartat seran superiors als 2,5 milions d’euros. La Unió reclama la urgent reparació de les infraestructures per a accedir a les parcel·les, així com el repartiment gratuït de fungicides i productes cicatrizants per a efectuar els tractaments de recuperació dels cultius.

La Unió indica que tots els sinistres ocorreguts ahir a Utiel-Requena estan coberts per l’actual sistema d’assegurances agràries i ja s’ha posat en contacte amb responsables d’Agroseguro que visitaran la zona aquest dimecres a fi d’agilitar els peritatges. En la resta de comarques del País Valencià les pluges van ser molt positives i només en alguns punts molt localitzats, a més d’Utiel-Requena, la pedra va poder haver causat danys mínims que ni tan sols es traslladaran a part de sinistre d’assegurances.

Comparteix

Icona de pantalla completa