Diari La Veu del País Valencià
Colomer (PSPV) president de les Corts, Morera (Compromís), vicepresident

RedactaVeu / València.

Els 99 diputats d’aquestes Corts Valencianes de la IX legislatura han triat una Mesa que, per primera vegada, estarà composta per membres de tots els grups que formen la Cambra del País Valencià. El socialista Francesc Colomer presidirà la Mesa, mentre que Enric Morera (Compromís) serà vicepresident primer; el ‘popular’ Alejandro Font de Mora, vicepresident segon; Emilio Argüeso (Ciudadanos) secretari primer; i Marc Pallarés (Podem), secretari segon.

Colomer presidirà la Mesa de les Corts Valencianes després de l’acord a què han arribat el PSPV, Podem i Compromís, coalició que ha situat a qui fóra el seu portaveu en la passada legislatura, Enric Morera, com a vicepresident primer d’aquest òrgan. En la votació, el socialista Francesc Colomer ha obtingut 68 vots dels diputats del PSPV, Ciudadanos i Podem, enfront dels 31 que ha aconseguit el ‘popular’ Alejandro Font de Mora dels diputats del PP. Per la seua banda, Enric Morera, ha estat elegit vicepresident de les Corts amb el suport dels diputats del PSPV, Podem i Compromís, i l’abstenció de Ciudadanos.

La composició de la Mesa la completa Alejandro Font de Mora (PP) com a vicepresident segon; el diputat de Podem, Marc Pallarés, de secretari primer, i el de Ciudadanos Emilio Argüeso, com a secretari segon.

Mesa de Les Corts

L’acord a què han arribat PSPV, Compromís i Podem ha permès que les tres forces d’esquerra votaren en bloc el president de la Mesa, amb el suport de Ciudadanos, que quasi a última hora, ha cedit la vicepresidència segona al PP. El procés d’elecció s’ha realitzat mitjançant vot secret en urna, primer només al president, seguit de les vicepresidències i les secretàries. Així, per a dirigir la Cambra, el socialista Francesc Colomer ha aconseguit 68 suports -sumant els del PSPV, Podem i Ciudadanos-, davant els 31 del PP al seu diputat Alejandro Font de Mora.

Vicepresidències i secretaries

Per a les vicepresidències primera i segona, Enric Morera ha obtingut 55 suports -PSPV, Compromís i Podem- i Font de Mora 31 -PP- i s’han produït 13 vots en blanc, presumiblement els de Ciudadanos. Per a les secretaries, primera i segona, el representant de Ciudadanos, Emilio Argüeso ha aconseguit 36 vots -PSPV i Ciudadanos-; i el diputat de Podem, Marc Pallarés, ha obtingut el suport de 32 diputats -Podem i Compromís- i s’han produït 31 vots en blanc, presumiblement els del PP.

Atès que el vot és secret, el càlcul s’ha realitzat sobre la base dels resultats electorals: PP, 31 diputats; PSPV, 23 diputats; Compromís, 19 diputats; Podem, 13 diputats; Ciudadanos, 13 diputats, i a les declaracions sobre l’acord realitzades per dirigents del PSPV i Compromís abans que començara la sessió.

D’aquesta manera, s’ha substanciat l’acord que han aconseguit hores abans de la constitució de les Corts les tres formacions d’esquerra, al qual s’ha sumat Ciudadanos per a la composició de la Mesa del Parlament valencià, després de vora dues setmanes de negociacions, amb creus de declaracions i de comunicats que, fins a aquest dimecres a última hora, desmentien pactes i consensos per a aquesta qüestió.

Acord ‘favorable’ per a la convivència

Prèviament a l’inici de la sessió, a les portes de la seu de les Corts, el candidat socialista Ximo Puig, celebrava que s’haja “aconseguit” una Mesa plural i aquest “acord entre les quatre forces és favorable per a la convivència per a les Corts. “L’acord és amb els quatre”, ha continuat Puig qui, en relació a la participació de Ciudadanos en aquest pacte, ha assenyalat que no “dimonitzaran ningú mai” i que aquesta formació “és compatible” en aquest acord.

També a les portes de les Corts i abans de la seua constitució, Enric Morera es mostrava “molt content perquè hi ha un acord progressista valencianista de 55 diputats en la composició de la Mesa”. A més, ha assegurat que aquest pacte “s’expressarà amb un acord global a nivell d’ajuntaments, en el de València, en el d’Elx, el de Castelló, d’Alacant, Alzira, Sueca… i tot açò ens portarà a aconseguir un gran acord de canvi positiu en la presidència i el nou govern de la Generalitat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa