Diari La Veu del País Valencià
Així serà el nou Consell del País Valencià
RedactaVeu / EP / València

Així ho ha donat a conèixer en una roda de premsa en què ha estat acompanyada pel candidat a l’alcaldia de València, Joan Ribó, i els membres de la coalició Enric Morera i Julià Àlvaro. Oltra ha explicat que la seua proposta, que ja ha remès a PSPV i Podem, no està “tancada” amb noms, ja que de moment es parla del “com” -després de signar-se ahir el “què”-, però encara no del “qui”.

Oltra, portaveu del Consell, Presidència, Política Inclusiva i Igualtat

La dirigent de Compromís planteja una Vicepresidència que de forma “irrenunciable” portarà aparellat el portaveu i la Conselleria de Presidència, Política Inclusiva i Igualtat. Inquirida per si serà ella qui ostente aquest càrrec, ha indicat que podria ser “lògic”, perquè proposa que els membres del Consell “responguen a la proporcionalitat matemàtica que els 55 diputats del canvi representen en les Corts”, en referència als 23 del PSPV, els 19 de Compromís i els 13 de Podem.

Un moment de la roda de premsa celebrada aquest matí. Foto: EP.

Conselleries

La resta de Conselleries que planteja són Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació; Economia Sostenible, Indústria, Turisme i Ocupació; Educació, Cultura i Esport; Medi Ambient, Canvi Climàtic i Agricultura; Sanitat Universal i Salut Pública; Hisenda i Administracions Públiques; Justícia i Governació; i Dret a l’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori.

Pel que fa a qui ostentarà cada Conselleria, Mònica Oltra ha indicat que no està tancat, perquè han de debatre-ho entre els tres. Respecte a les àrees per les quals advoca encapçalar Compromís, ha defensat que “els diners, la hisenda pública i el pressupost han d’estar al servei del canvi polític”, establit en l’’Acord del Botànic’ signat el dijous pels tres partits. Sobre aquest tema, veu “important” per a la coalició l’àrea d’Hisenda.

“Ha de ser un govern mestís”

Mònica Oltra ha destacat que ha de ser un govern “mestís” de manera que “es dialogue i es coopere” i “no siga el conseller qui nomene del seu partit la resta de l’organigrama de la seua Conselleria”. Respecte al segon graó del Govern valencià, ha indicat que serà “barrejadet” per a evitar “regnes de taifes”. També ha defensat que hi haja un màxim de tres persones de lliure designació per cada conseller, mentre que per a la resta s’empraran funcionaris.

D’altra banda, sobre Ràdio Televisió Valenciana (RTVV), la dirigent de Compromís ha destacat que és una qüestió “prou important per a fer-la dependre de Presidència i de Vicepresidència”. Inquirida per si el 9 d’Octubre ja podria estar en marxa com planteja el socialista Ximo Puig, Oltra ho veu “complicat” perquè “les coses cal fer-les bé”. “Ací hi ha molts problemes creuats, legals, econòmics i de tot tipus”, ha postil·lat.

Reequilibri de la presència d’homes i dones

En un altre ordre de coses, i respecte a la falta de paritat en la Mesa de les Corts -on els cinc membres són homes- ha respost que tenen “una cinquena part de responsabilitat”, però que “des de fa temps estava clar” que Enric Morera seria membre d’aquest òrgan perquè “coneix bé les Corts i el Reglament”. Sobre aquest tema, Morera ha indicat que “en les presidències de les comissions tenim marge per a reequilibrar” la situació.

Pel que fa a la proposta de Compromís que el president de la Generalitat i el de les Corts no siguen del mateix partit, i preguntada per si faran canvis en la Mesa de la Cambra -on el socialista Francesc Colomer va ser triat ahir president- ha indicat que aquest canvi no és el més urgent”.

Per Sant Joan, “tot tancat”

Oltra ha indicat que no sap quan se celebrarà el ple d’investidura del ‘president’ en les Corts, perquè competeix a la Mesa, el president de la qual haurà d’iniciar una ronda de contactes amb tots els grups. Morera confia que per Sant Joan estiga “tot tancat”. Inquirida sobre què li sembla que el PSPV haja “coquetejat” políticament amb PP i Ciudadanos ha respost en to de broma: “Em sembla promiscu”

Preguntada per les declaracions de la líder de Ciudadanos (C’s) al PV, Carolina Punset, qui ha advertit que l’acord programàtic entre Compromís, PSPV i Podem suposarà un “daltabaix econòmic” en la Generalitat i un “augment del dèficit i de la despesa pública”, Mònica Oltra l’ha convidat a “aliar-se amb els constitucionalistes per a defensar un sistema de finançament just”.

Oltra: “Els dies més difícils de la meua vida”

D’altra banda, Mònica Oltra ha explicat que aquests dies han sigut “els més difícils” de la seua vida, i ha denunciat les “crítiques” que ha rebut, al seu judici,”per ser dona”. “He hagut de llegir que sóc una persona immoral, insensible i despietada, però això sí, em confiarien els seus fills”, ha manifestat. En aquest sentit, ha indicat que en alguns mitjans de comunicació se l’ha pintat com a la madrastra de Blancaneus o a Cruella de Vil”. Sobre aquest tema, ha demanat una “reflexió col·lectiva” sobre “com es tracta el poder quan no el disputen només els homes”.

Comparteix

Icona de pantalla completa