Diari La Veu del País Valencià
València recupera el somriure, Joan Ribó ja és alcalde. Vídeo

RedactaVeu / València.

13-6-2015. 11. 25 h. Amb una gran expectació mediàtica i una fita per a la història de la capital del País Valencià, Joan Ribó (Compromís) ha sigut elegit alcalde de València amb el suport dels grups del PSPV i de València en Comú. La mesa d’edat ja esta composada per Joan Ribó i Sandra Gómez (PSPV), la més jove del Consistori. Els representants del PP (10) i de Ciudadanos(6) han votat als seus respectius candidats, Alfonso Novo i Fernando Giner.

Els regidors de València en Comú han mostrat la papereta de votació als regidors i al públic.

Darrere ha quedat la supèrbia i la prepotència de Rita Barberà i el Partit Popular i comença una nova etapa on la ciutadania ha començat a “somriure” de nou.

Ahir Rita Barberà abandonava els seus electors del PP i la seua acta de regidora per a no estar en la investidura del nacionalista Joan Ribó, en un acte de covardia democràtica.

Ribó ha rebut la vara de comandament- que ha deixat de seguida- emocionat davant l’ovació de l’hemicicle i dels convidats al Saló de Cristall que estava ple de gom a gom. Comença una nova etapa per a la història de València després de 23 anys de “corró” del PP.

El gest del canvi: el nou alcalde prescindeix de la vara de comandament

El nou alcalde de València, Joan Ribó, ha anunciat aquest dissabte, després de ser designat primer edil i durant el primer discurs que ha pronunciat com a tal, que prescindeix d’usar la vara de comandament d’alcalde perquè no representa la seua forma de governar, al mateix temps que ha apostat pel “diàleg” amb els seus “veïns i veïnes”.

>

Ha justificat així “el poc entusiasme” amb el qual diu haver rebut “la que coneixem com a vara de comandament” després del seu nomenament i ha destacat que “com a alcalde no em fa falta, ni la vara ni el comandament”.

“Per açò, i davant de tots vostès, de tota la ciutadania, encomane al senyor secretari del ple que la guarde on considere perquè no és un símbol que represente la meua forma de governar. Preferisc, en qualsevol cas, el diàleg amb els meus veïns i veïnes” ha exposat Joan Ribó, que ha pronunciat tot el seu discurs en valencià.

Al seu discurs, el nou alcalde, nascut a Manresa (Bages), ha recordat que va arribar a València fa 50 anys per estudiar i que “aquesta ha estat una ciutat que m’ha fet créixer i ser un valencià per voluntat pròpia”. Ribó ha agrait la confiança a tots els seus votants i ha remarcat que serà un alcalde per a tots els ciutadans.

El nou cap del govern municipal ha assenyalat que la transparència ha de ser un dels eixos del seu mandat, dient que l’ajuntament “ha de tenir parets de vidre”. Així mateix, ha manifestat el seu compromís contra la corrupció i per retornar “tots els diners que han sortit de la caixa comuna”.

Ribó ha afegit que la participació ciutadana ha de ser un segon eix del seu govern on els consells ciutadans guanyin pes i els pressupostos siguin participatius. El nou alcalde ha dit que ha rebut amb poc entusiasme la vara de comandament i que demanarà al secretari que la faci guardar perquè no simbolitza la seva manera de governar.

En aquest sentit ha dit que vol “treballar al costat dels ciutadans” i s’ha posat com una de les prioritats reduir la taxa d’atur amb foment de les polítiques de rehabilitació dels habitatges, impuls de l’agricultura de l’horta de València, polítiques turístiques i foment del comerç de proximitat front a la “competència deslleial” de la llibertat d’horaris.

“Respectarem el Cabanyal i la seva peculiar trama urbana” ha dit Ribó en relació a la paralització del projecte d’ampliació de l’avinguda Blasco Ibañez fins el mar passant pel mig del barri. El nou alcalde ha assenyalat que treballarà per la mobilitat sostenible, ampliant carrers per caminar i augmentant carrils bicis alhora que fomentant l’ús del transport públic.

‘Treballaré perquè les Falles siguen patrimoni de la Humanitat’

Joan Ribó ha dit que treballarà perquè les Falles siguen patrimoni de la humanitat i per omplir els diversos contenidors culturals que té la ciutat. Així mateix, ha remarcat la importància que el valencià siga la llengua de València des de la diversitat.

“Després de 24 anys d’una certa forma de governar, hui comença una nova època per a València i per aquest ajuntament, us convide a tots i totes a participar d’aquest canvi”, ha finalitzat Ribó.

Després de la seua proclamació, Joan Ribó ha eixit al carrer on centenars de persones l’han aclamat a la plaça de l’Ajuntament de València al crit d’ “alcalde!”. En la concentració s’han pogut veure nombroses banderes de Compromís i alguna del PSPV-PSOE. A la proclamació de Ribó ha assistit la síndic de Compromís, Mónica Oltra, i el vicepresident primer de les Corts Valencianes, Enric Morera (també de Compromís) així com l’exalcalde socialista Ricard Pérez Casado, entre d’altres.

Joan Ribó ha estat coordinador general d’Esquerra Unida entre 1992 i 2003 i portaveu parlamentari de l’Entesa entre 2003 i 2007. Al 2011 va ser triat com a portaveu de Compromís a l’Ajuntament de València. Les darreres eleccions locals Compromís ha obtingut 9 regidors.

Entre els convidats, destacar la presència de l’exalcalde Ricard Pérez Casado, Enric Morera o la presidenta de l’AVM3J, Beatriz Garrote, amb la samarreta de l’associació.

Comparteix

Icona de pantalla completa