Diari La Veu del País Valencià
#SalvemPelayo, però a més a més també altres instal·lacions de pilota valenciana

PilotaVeu.

L’última noticia sobre la data fixada de tancament de la catedral del nostre esport, ha alarmat al món de la pilota.

Esta notícia, que ja avançarem i que ha tornat a eixir a la llum inclús per mitjans que no solen escriure sobre pilota però que son sempre benvinguts, hem de dir que no es cap novetat.

Reflexioneu uns segons i penseu en un esport que no siga la pilota.

Ara imagineu-vos en com podríem practicar este esport si no existiren instal·lacions per a la pràctica. Molt complicat no?

Doncs això és el que està ocorrent des de fa dècades en l’esport de la pilota, estem vivint una desaparició progressiva de les instal·lacions en moltes de les poblacions amb tradició del nostre país, que fan que la pilota continue simplement sobrevivint.

Pelayo, potser siga el cas més rellevant pel que significa i per tenir tanta història a les seus parets de vora 150 anys situades al centre del cap i casal. Però recordem que la ciutat de València va arribar a tenir segons conta l’historiador “El Savi”, 32 trinquets catalogats, altres ciutats importants com Xàtiva va arribar a tenir 5 trinquets (actualment cap), i també cal recordar que a banda de Pelayo hi ha infinitats de trinquets que han passat o passen per una situació semblant, com Alginet, Algemesí, Carlet, Carcaixent…

A més a més tenim infinitat de noves construccions, amb deficiències i infrautilitzades, com és el cas de la Ciutat de la pilota o la majoria de les mini instal·lacions dels centres escolars.

Per tant, és necessari salvar Pelayo, no ho dubtem i esperem que s’actue ràpid, però també és necessària una solució urgent, aprofitant la declaració de BIC, per recuperar TOTES les instal·lacions de pilota valenciana, trinquets, carrers i frontons, que estiguen en perill o desús, perquè estes tornen a ser utilitzades pel poble valencià.

Demanem al nou govern una nova prioritat, una nova llei “urgent” de recuperació, adequació i municipalització de totes aquelles instal·lacions de pilota valenciana que es troben en perill i són part del patrimoni cultural dels valencians i valencianes.

Comparteix

Icona de pantalla completa