Diari La Veu del País Valencià
La Plataforma per la llengua envia 10.000 pacs d’emergència a Ximo Puig. Vídeo

Directe.cat.

La Plataforma per la Llengua, l’ONG del català, ha engegat una campanya per internet en la qual l’usuari ha d’enviar un “pac d’emergència” a qui serà nou president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i el seu govern. N’han preparat 10.000 des del web estimoelcatalà.cat

La PxLL es marca com a objectiu arribar a 10.000 per “fer que el valencià torne a bategar”. Es tracta d’una campanya d’e-mails que van a la bústia de correu de qui serà el futur president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig. Quan l’usuari ompli les seues dades i clica per enviar la petició, demana que el futur govern tinga cura de la llengua aplicant quatre criteris bàsics:

1. NORMALITAT. Que esdevinga la llengua d’ús normal i general d’administracions.

2. GARANTIA. Que se’n garantisca l’ús per part dels parlants amb el “Deure de coneixement passiu de la llengua pròpia”.

3. DISPONIBILITAT. En tots els àmbits no oficials, com el socioeconòmic, laboral, serveis, consum i oci.

4. MITJANS DE COMUNICACIÓ. Garantir els mitjans en valencià i la recepció de totes les emissions de la resta de l’àrea lingüística.

>

Els antecedents

Fins ara han enviat 2.350 peticions o pacs. La campanya ve acompanyada d’un vídeo explicatiu en el qual s’expliquen les darreres agressions dels diversos governs del PP vers el català:

El 17 de febrer de 2011, es produïa el tancament de les emissions de TV3 al País Valencià.

L’1 març 2011, Maria José Català (que ostentava el càrrec d’alcaldessa de Torrent) es disculpava per parlar en valencià.

El 19 de març de 2012, es produïa la manifestació per una escola pública en valencià.

El 9 d’octubre de 2013, el president de la Generalitat, Alberto Fabra, mostrava dificultats per parlar en valencià en el discurs del Dia de la ‘Comunitat Valenciana’.

El 29 de novembre de 2013, tancament de RTVV.

Finalment, el 22 de febrer de 2015, Rita Barberà ridiculitza el valencià en el seu discurs d’inici de Falles, el del famós “caloret faller”.

Comparteix

Icona de pantalla completa