Diari La Veu del País Valencià
Puig serà investit aquest dijous 6è president de la Generalitat
RedactaVeu / EP / València

El candidat del PSPV-PSOE, Ximo Puig, serà investit aquest dijous president de la Generalitat en les Corts Valencianes, de manera que es convertirà en el sisè cap de l’Executiu valencià. Puig serà el segon socialista que ocuparà aquest càrrec, 20 anys després de Joan Lerma, que va ser ‘president’ entre 1983 i 1995.

Després de la constitució de les Corts el passat 11 de juny, el ple d’investidura se celebrarà aquest dijous, a partir de les 10.00 hores, i en ell Puig -l’únic candidat proposat a ‘president’- previsiblement obtindrà el suport de Compromís i Podem. D’aquesta manera, serà investit cap del Consell i succeirà el socialista Lerma i els ‘populars’ Eduardo Zaplana, José Luis Olivas, Francisco Camps i Alberto Fabra.

La sessió començarà amb l’exposició del programa de govern del candidat socialista i amb la seua sol·licitud de confiança a la Cambra autonòmica. En el seu discurs, tal com va avançar Puig, reclamarà al Govern el finançament que “li correspon” al País Valencià. Ha assegurat que serà un text “absolutament compromès en el que ha de ser nostra voluntat de Govern honrat i eficaç, però, al mateix temps, de reivindicació en el que ha de ser el comportament” de l’Executiu estatal.

A continuació, i després d’un descans, es reprendrà la sessió i hi intervindran els grups parlamentaris de major a menor representació, excepte el grup parlamentari al que pertanga el candidat -PSPV-, que ho farà en últim lloc, amb un temps de 30 minuts cadascun.

El candidat socialista podrà contestar conjunta o separadament als representants dels grups parlamentaris durant un temps màxim de mitja hora. Tots els intervinents tindran dret a un torn de rèplica per un màxim de deu minuts cadascun.

Ximo Puig pronunciant el seu discurs d’investidura. Foto: La Veu del País Valencià.

Finalitzat el debat, la Presidència anunciarà l’hora de votació -prevista en principi per a les 19.30 o 20.00 hores- i suspendrà la sessió fins llavors. La sessió es reprendrà amb la votació única del candidat. En primera votació, serà necessari el suport dels vots de la majoria absoluta dels membres de la cambra, de manera que requereix 50 vots favorables. En cas que no aconseguira aquest suport es procedirà, 48 hores després, a una nova votació en la qual serà suficient, per a la seua investidura, el vot favorable de la majoria simple dels membres de la cambra.

Diumenge, jurament o promesa del càrrec

El següent pas, una vegada investit ‘president’, serà el jurament o promesa del càrrec i la presa de possessió, després del seu nomenament pel Rei. En principi, serà el diumenge quan se celebrarà aquest acte, en el qual Puig haurà de jurar o prometre el càrrec amb la següent fórmula en valencià: ‘Jo (nom) jure/promet que aitant com tindré el càrrec de diputat/diputada acataré la Constitució Espanyola i l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana sense engany i guardaré fidelitat a La Generalitat’.

Ximo Puig. Foto: La Veu del País Valencià.

Un periodista de 56 anys, casat i amb 2 fills

Ximo Puig, de 56 anys i natural de Morella (Castelló), està casat i té dos fills. Sempre s’ha definit un periodista ficat a polític. Va treballar en el periòdic Mediterrani de Castelló, l’Agència EFE, Ràdio Popular i Antena 3 Ràdio.

Al maig de 1995 va ser triat alcalde de Morella i va ser reelegit per majoria absoluta primer edil en les convocatòries electorals de 1999, 2003 i 2007. Diputat autonòmic des de 1999 fins a 2011, va ser portaveu del grup socialista, vicepresident de les Corts valencianes i portaveu adjunt.

En 2011 va ser triat membre del Congrés dels Diputats per la circumscripció de Castelló, escó que va deixar després de les eleccions del passat 24 de maig. És secretari general del PSPV-PSOE des de l’1 d’abril de 2012 i, mitjançant primàries obertes, va ser el primer candidat socialista a la Generalitat triat per aquest procés amb el vot de més de 40.000 valencians.

Comparteix

Icona de pantalla completa