Diari La Veu del País Valencià
Les 30 mesures de Puig per a ‘governar pensant en els més humils’
RedactaVeu / EP / València

La primera mesura del renovat Consell, ha dit, serà “demanar perdó” a les víctimes de l’accident del Metro de València de 2006 i, a partir d’ací, mamprendre accions per a “traure la Comunitat de la situació d’emergència social, econòmica i política que pateix”.

Entre les mesures de caràcter assistencial, el líder dels socialistes valencians s’ha compromès a impulsar una llei autonòmica per la Funció Social de l’Habitatge; paralitzar els casos més greus de desnonaments; aplicar la Llei de Dependència; derogar el copagament; obrir els menjadors escolars en vacances i implantar progressivament la renda garantida de ciutadania.

Pel que fa al que ha anomenat “renovació de la democràcia i lluita contra la corrupció”, Puig aposta per una “vertadera” Llei de Transparència; crear una oficina contra el frau; subscriure pactes d’integritat amb contractants de l’administració; protegir els denunciants de pràctiques corruptes; habilitar el ‘diputat número 100’ per a augmentar la participació ciutadana; fer una ‘auditoria ètica’ i facilitar el treball de l’oposició renunciant, per exemple, a preguntar en les sessions de control al president per a deixar l’espai de fiscalització a la resta de grups.

“La Comunitat Valenciana no és una comunitat corrupta. Els valencians i les valencianes som tan honrats com el que més, els que han sigut corruptes han sigut els seus dirigents”, ha sentenciat.

Rebaixar el llistó del 5 per cent

Així mateix, el futur cap del Consell ha proposat una reforma electoral per a rebaixar el llistó del 5 per cent “i facilitar encara més la pluralitat” en el parlament autonòmic. “No estem tots”, ha asseverat.

Una part del paquet de mesures s’ha centrat en els àmbits de l’Educació i la Sanitat. En aquest capítol, Ximo Puig ha defensat la conveniència de retardar l’inici del curs escolar al 10 de setembre -la Conselleria d’Educació en funcions ho havia establit el 3-; ampliar l’oferta en el nivell d’Infantil; elaborar una auditoria de la privatització de la sanitat; eliminar el copagament en els medicaments per a pensionistes; llançar plans d’igualtat salarial i una llei valenciana contra la violència de gènere.

El candidat socialista ha posat èmfasi en la consecució d’un “finançament just i uns comptes clars”. Ha subratllat en aquest punt l’exigència d’un nou model de finançament i ha promès que, “independentment de qui governe a Madrid” després de les pròximes eleccions generals, s’emprendran accions legals si no s’aconsegueix de forma negociada. “La Comunitat està exhausta d’ofrenar noves glòries a Espanya”, ha ressaltat citant l’himne de la comunitat.

Auditoria integral

També ha assegurat que se sol·licitarà un mecanisme extraordinari de finançament fins que s’aprove un nou model; es negociarà el pagament del deute històric, i realitzarà una “auditoria integral” de la Generalitat.

Sobre la cultura, ha dit que és “un valor col·lectiu de les societats modernes” i ha garantit que per al nou Govern valencià “no serà una mercaderia més”. Per açò, ha continuat, “reobrirem RTVV. I ho farem dialogant i serà una televisió pública sostenible econòmicament, independent i plural”, ha postil·lat.

Finalment, pel que fa a l’economia, ha al·ludit a una nova Agència d’Innovació; la refundació de l’Institut Valencià de Finances (IVF); un Pla d’Ocupació per a joves i aturats de llarga durada; una planificació estratègica del sector agroalimentari i un Pla de Competitivitat del Turisme, entre altres qüestions.

Comparteix

Icona de pantalla completa