Diari La Veu del País Valencià
Ximo Puig promet el càrrec de president de la Generalitat
Europa Press / València

El ja president de la Generalitat, Ximo Puig, s’ha compromès aquest diumenge, després de jurar el seu càrrec, a ser “honrat”, “dialogant” i a “unir els valencians”. Així mateix, ha advertit el Govern estatal que no tolerarà “cap discriminació més ni en finançament autonòmic ni en inversions”.

Puig, davant el ple de les Corts, ha realitzat una “proposició” sobre el seu programa de Govern, en la qual ha indicat que el seu mandat suposarà “un canvi fonamental”, ja que implicarà “la recuperació del poder per part dels ciutadans i un Govern al servei de les persones”.

En aquest sentit, ha assenyalat que el seu Executiu estarà presidit “per la regeneració ètica i la lluita contra la corrupció i la desigualtat”, a més de “per un nou contracte social que modernitze l’educació, la sanitat i els serveis socials”.

“El meu Govern estarà presidit per l’avanç cap a un nou model productiu”, així com per la igualtat entre homes i dones”, “per una política cultural potent, plural, moderna, que cuide els nostres senyals d’identitat i la nostra llengua i que ens situe en l’avantguarda del coneixement”.

A més, ha advocat pel diàleg “entre partits, però sobretot amb tota la societat: universitats, ONG, associacions empresarials i sindicals, societat civil”. En aquest sentit, ha avançat que, a partir d’aquest dilluns, convocarà reunions per a aconseguir els Pactes de la Generalitat.

Pedro Sánchez i Ximo Puig. Foto: PSPV

Així, s’ha referit a l”Acord del Botànic’ –subscrit per Podem, Compromís i PSPV– que, segons ha dit, persegueix “adequar el nostre projecte de país a una nova etapa” i planteja “un acord per a progressar junts, sense deixar ningú arrere perquè no val el creixement a qualsevol preu, perquè no cal esperar a créixer per a redistribuir”. “Complirem amb les nostres obligacions de deixar-los –als joves– un país millor que el que ens trobem”, ha manifestat

Relació “exigent, lleial i solidària”

Puig, qui ha ressaltat que “és temps de canvi i unitat”, ha assegurat que cercarà “una relació amb el govern d’Espanya exigent, lleial i solidària”. Així, dirigint-se al ministre d’Afers Exteriors, José Manuel García Margallo, present en l’acte en representació del Govern estatal, l’ha advertit que “la Comunitat no pot aguantar ni un dia més” i ha ressaltat que és contrari al “victimisme”, però també a la “injustícia”.

“Cosirem tots els territoris des de Pilar de la Foradada fins a Vinaròs”, ha ressaltat i ha afegit: “S’acabarà allò de dividir els valencians i valencianes entre bons i dolents”. “Treballaré per a unir, no per a separar”, ha ressaltat Puig, qui ha destacat que el seu Govern serà “hospitalari i no hostil”.

“Lleialtat al poble valencià”

En el seu discurs, Puig, que ha recordat paraules de Raimon, Ernest Lluch o Max Aub, entre d’altres, s’ha compromès a complir “la promesa de lleialtat al poble valencià” i ha subratllat que “encara que el vell poble valencià té molt més de 32 anys, va ser en 1983 l’inici de la història del nostre autogovern democràtic”. “La seua confiança em compromet, m’obliga i m’honra”, ha ressaltat.

“No hi ha major honor ni major responsabilitat que ser el vostre president, el president de tots els valencians”, ha manifestat Ximo Puig, qui ha dit ser conscient de “la gran responsabilitat” que assumeix. Segons ha manifestat, “estem immersos en la crisi política, econòmica i social més gran de tota la democràcia”, però, ha afegit, “sóc conscient de les capacitats d’aquesta comunitat”.

Ximo Puig, de 56 anys i natural de Morella (els Ports), està casat i té dos fills. Periodista de professió, va treballar en el periòdic Mediterrani de Castelló, l’Agència EFE, Ràdio Popular i Antena 3 Ràdio.

Al maig de 1995 va ser triat alcalde de Morella i va ser reelegit per majoria absoluta primer edil en les convocatòries electorals de 1999, 2003 i 2007. Diputat autonòmic des de 1999 fins a 2011, va ser portaveu del grup socialista, vicepresident de les Corts valencianes i portaveu adjunt.

En 2011 va ser triat membre del Congrés dels Diputats per la circumscripció de Castelló, escó que va deixar després de les eleccions del passat 24 de maig. És secretari general del PSPV-PSOE des de l’1 d’abril de 2012 i, mitjançant primàries obertes, va ser el primer candidat socialista a la Generalitat triat per aquest procés amb el vot de més de 40.000 valencians.

Comparteix

Icona de pantalla completa