Diari La Veu del País Valencià
El valencià Carlos Lacasta estarà en el comitè europeu per a futurs acceleradors de partícules
RedactaVeu / València

Carlos Lacasta Llácer (València, 1966) representarà l’Estat espanyol en el comitè restringit d’ECFA, denominat RECFA, en un càrrec d’assessorament a la direcció sobre el desenvolupament i participació en futures instal·lacions científiques com a acceleradors de partícules, i actuarà de contacte amb les autoritats dels països membres del CERN en tot allò relacionat amb la recerca en física de partícules. Altra funció que haurà d’assumir és la d’establir les pautes per avaluar els investigadors en aquesta disciplina que compta amb peculiaritats com ara la participació en col·laboracions internacionals amb milers de participants. És el cas de l’experiment ATLES del Gran Col·lisionador d’Hadrons (LHC), on participen més de 3.000 científics de tot el món, entre ells 40 investigadors de l’IFIC.

Les recomanacions de l’ECFA estan basades en l’Estratègia Europea de Física de Partícules, un document elaborat per la comunitat científica, a través del CERN, on s’estableix el full de ruta de la disciplina per al futur, tot incloent les infraestructures prioritàries per a desenvolupar-la. L’últim document es va aprovar en 2013.

ECFA també elabora una sèrie d’informes on avalua la situació de la física de partícules en cada país, establint una sèrie de recomanacions a les autoritats per a enfortir el pes de la comunitat científica en un context internacional.

Lacasta és Llicenciat i doctorat en Ciències Físiques per la Universitat de València, va treballar en el CERN de 1991 a 1999, primer en l’experiment DELPHI de l’accelerador LEP i posteriorment en la posada en marxa de l’experiment ATLAS del LHC, on segueix col·laborant. Amb el canvi de segle torna a l’IFIC, a València, on compagina la seua tasca en ATLAS amb la recerca de noves tecnologies per als detectors dels acceleradors que prendran el relleu de l’LHC. En aquesta faceta destaca el desenvolupament de dispositius per a imatge en Física Nuclear. Lacasta participa també en el projecte de la Instal·lació de Física Mèdica (IFIMED), que es construeix actualment al Parc Científic de la Universitat de València.

Carlos Lacasta pren el relleu de l’anterior representant de l’Estat espanyol, Matteo Cavalli Sforza, de l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE). A més de Lacasta, altres dues investigadores de l’Estat espanyol estan presents en ECFA: Martine Bosman, que va ser presidenta de la col·laboració de l’experiment ATLAS i està adscrita a l’IFAE; i María José Herrero, de l’Institut de Física Teòrica (IFT, UAM-CSIC).

El nomenament té validesa per a un període de tres anys ampliables a altres tres.

Comparteix

Icona de pantalla completa