Diari La Veu del País Valencià
L’Aliança de Ciutats de les Comarques Centrals ha començat hui
RedactaVeu / Gandia

Han sigut concretament, els alcaldes d’Ontinyent i president de la Diputació de València Jorge Rodríguez; l’alcalde d’Alcoi Antonio Francés; l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà; l’alcalde de Xàbia José Chulvi els que han acudit a aquesta reunió on l’alcaldessa de Gandia Diana Morant i la vicealcaldessa Lorena Milvaques han exercit d’amfitriones i han representat la ciutat ducal. L’alcalde de Dénia Vicent Grimalt no ha pogut acudir a la reunió encara que també formarà part d’aquesta aliança.

L’alcaldessa de Gandia ha destacat la importància del canvi que ha viscut el territori valencià després de les darreres eleccions municipals i autonòmiques on ha variat el signe de molts dels ajuntaments: “L’arribada de governs progressistes a aquestes ciutats i a la Generalitat Valenciana ofereix un nou panorama esperançador per a activar un projecte conjunt que ajude les comarques centrals a eixir de la crisi i créixer amb força”.

Morant ha explicat que aquesta aliança de les comarques centrals pretén treballar de manera conjunta per millorar assumptes d’importància capital com ara la indústria, el comerç, la cultura, la universitat, la innovació, l’economia i “sobretot l’ocupació, que és la principal preocupació de tots els governs i una matèria transversal dels distints sectors sobre els quals treballarem”.

La primera edil ha parlat també de la perfecta complementarietat d’aquestes ciutats. “Són totes ciutats amb diferents característiques i potencialitats però que es complementen perfectament, només cal coordinació i treball en equip per a millorar les ofertes turístiques, empresarials i econòmiques i d’aquesta manera augmentar la massa crítica”.

L’objectiu final d’aquesta aliança de ciutats de les comarques centrals no és un altre que millorar la qualitat de vida de totes les persones que hi habiten. Sumant els habitants d’aquestes ciutats sumen un cos poblacional de més de 300.000 habitants, una força econòmica i social tan gran que pot tindre “una capacitat d’influència molt gran allà on es prenguen decisions estratègiques que els afecten”.

Els alcaldes de totes aquestes ciutats han manifestat el seu compromís de desenvolupar els acords d’aquesta i d’altres futures reunions, que sempre tindran a l’horitzó la millora de la qualitat de vida i el foment de l’ocupació de qualitat i estable de tots els habitants.

Entre les propostes més interessants que es tractaren a la reunió destaca la creació d’un consell econòmic i social supramunicipal amb capacitat executiva per pressionar les administracions autonòmica i estatal; el disseny d’un pla estratègic d’Indústria i Innovació; la creació d’un fòrum anual de les universitats públiques; la creació d’una xarxa d’innovació o la cooperació per la promoció turística i cultural.

L’alcaldessa Diana Morant i la resta d’alcaldes també hi han debatut de les reivindicacions, algunes històriques, que tractaran de facilitar amb la seua unió de forces. Entre elles, destaquen algunes infraestructures com l’acabament de l’autovia CV 60 L’Olleria-Gandia.; la modernització de la línia fèrria Xàtiva-Ontinyent-Alcoi; la construcció del tren Gandia-Oliva-Dénia o l’augment del nombre diari de trens entre Xàtiva i Madrid/Barcelona.

Finalment, també servirà aquesta aliança per altres objectius com la demanda d’ajudes a empreses, la simplificació de tràmits i de les despeses a l’exportació, les facilitats per a la creació de noves empreses, la millora i potenciació de la indústria, la col·laboració entre universitats i la creació de seus universitàries noves per exemple a Xàtiva, o la millora de la protecció actual al Medi Ambient.

Un Fòrum per a crear un Consell Econòmic i Social de les Comarques Centrals

Durant la reunió entre els alcaldes de les principals ciutats d’aquestes comarques s’ha acordat convocar un Fòrum per al mes d’octubre amb una finalitat: iniciar la creació un Consell Econòmic i Social de les Comarques Centrals Valencianes. Aquesta cita, que tindrà lloc a Ontinyent, estarà conformada per tres taules de treball: una primera de presentació que correrà a càrrec dels sis alcaldes; una segona per a marcar els objectius econòmics, de productivitat i empresarials, i una tercera per a traçar les línies a seguir en Universitat i Innovació, que comptarà a més amb la presència del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, que apadrinarà el projecte.

Aquest Consell Econòmic i Social recollirà l’experiència i opinions d’agents empresarials, econòmics i socials. A la reunió de hui s’ha parlat de la possibilitat de convidar a participar del CES les Universitats, les associacions empresarials comarcals, els sindicats, mancomunitats i altres agents importants per a l’economia i la productivitat com ara Caixa Ontinyent o altres entitats.

Comparteix

Icona de pantalla completa