Diari La Veu del País Valencià
Marzà: ‘Estaria molt bé pacificar el conflicte lingüístic en l’educació’

EP / València.

El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat, Vicent Marzà, ha considerat que “estaria molt bé” ser el responsable de pacificar el conflicte lingüístic de l’educació valenciana. “Necessitem d’una vegada per sempre entendre que les llengües són instrument de comunicació, no de confrontació”, ha asseverat.

Així ho ha manifestat el conseller, en una entrevista concedida a Europa Press, en la qual s’ha mostrat partidari de potenciar la llengua pròpia “perquè és la forma de potenciar l’aprenentatge de les altres; ser valencians és la nostra manera d’aportar al món”.

En aquest sentit, ha avançat la seua intenció de canviar l’actual decret de plurilingüisme valencià, per a la qual cosa “cal fer una *reflexió profunda de com és el model en les nostres aules, amb la finalitat que siga de veres eficaç i permeta aconseguir el domini de les dues llengües cooficials –valencià i castellà–, una estrangera (anglès) i, si és possible, adquirir un cert domini d’un altre idioma forà”.

“El primer que hem de fer –ha prosseguit– és debatre sobre els criteris pedagògics en el context actual. Per a nosaltres és clau la convivència de dues llengües en el nostre territori, cal posar-ho en valor perquè és un avantatge que tenim enfront d’altres territoris per a poder aprendre més idiomes i no ho estem aprofitant”.

Per tant, Marzà ha advocat per “obrir aquest debat, aïllar-ho de polèmiques estèrils i portar-ho a la realitat pedagògica”. Sobre aquest tema, s’ha mostrat convençut, basant-se “en els estudis que hi ha, que sistema que s’ha arribat a proposar d’igual exposició a diferents llengües, el famós 33 per cent, no té cap sentit acadèmic perquè per molt que t’exposes per igual a una llengua el grau d’aprenentatge no és el mateix perquè tampoc ho és el context”.

Per tant, s’ha mostrat partidari de “posar en valor els programes lingüístics que si que funcionen” i “al llarg d’aquesta legislatura s’obrirà un debat en profunditat”.

“Sóc un aldeà”

Preguntat per la seua opinió sobre el tipus de model lingüístic que li agrada, ha comentat: “En paraules d’alguna gent sóc un aldeà, i precisament perquè sóc un aldeà i fill de la immersió lingüística domine quatre llengües i no tinc cap problema, mes bé al contrari, a aprendre’n més”, ha dit en referència a les paraules de la portaveu de ciutadans en les Corts, Carolina Punset, sobre que “allà on triomfa la immersió lingüística estem tornant al llogaret”.

Sobre la formació del professorat en matèria lingüística, Marzà ha dit que “ací cal veure com podem anar avançant sense comprometre els recursos ni fer les grans promeses que en algun moment s’han fet i que després s’ha vist que solament cercaven un titular”.

“La realitat és que amb els recursos que tenim és molt difícil millorar de forma immediata la formació dels docents en domini de llengües, però amb la nova Direcció de Política Lingüística i Multilingüisme trobarem espais per a donar-li una nova visió a l’aprenentatge i *ensenyança”, ha augurat.

Comparteix

Icona de pantalla completa