Diari La Veu del País Valencià
Antella celebra aquest dissabte la IV baixada de troncs pel Xúquer
RedactaVeu / Antella

50 tones de troncs de grans dimensions. Aquest és el repte que s’han marcat enguany els ‘maeros’ d’Antella, conduir per aigües del riu Xúquer des d’aigües amunt de l’Assut d’Antella fins a aquesta construcció hidràulica, ordenada construir per Jaume I, amb l’única ajuda dels seus característics ganxos per rememorar aquesta mil·lenària activitat. Una volta arribe la fusta –pel sistema de flotació de peces soltes- al paratge natural i paisatgístic d’Antella, els troncs seran trets de l’aigua arrossegats amb cavalls com s’ha estat fent durant més de huit segles.

Fins ara, mai durant el segle XXI s’havia arribat a transportar tanta quantitat de fusta pel Xúquer –no així en segles anteriors, en què s’arribaren a conduir pel riu més de 100.000 troncs des de la conca alta del Xúquer i el Cabriol fins als seus centres de consum.

El repte és enorme i no exempt de dificultat, però els ganxers d’Antella volen celebrar d’aquesta forma el seu recent ingrés en la International Timber Raftsmen Association, que el passat 11 de juliol, durant la celebració de l’assemblea anual celebrada a Valstagna (Itàlia), va aprovar l’ingrés de la primera associació valenciana –l’Associació Cultural de Maeros del Xúquer (ACMX)- dins d’aquesta organització formada, amb la d’Antella, per entitats de més d’11 països europeus. Cal apuntar que durant la Trobada italiana s’ha produït un relleu al capdavant de la cúpula directiva d’aquesta organització internacional. Així, qui fóra president de la seua fundació (1989) Àngel Portet, fou rellevat per Miquel Gordo, dels Raiers de la Noguera Pallaresa, després que la seua candidatura aconseguira només dos vots més que la d’un representant alemany.

L’expresident i l’actual president de l’Associació Internacional de Ganxers. Àngel Portet i Miquel Gordo, a Valstagna.

“Estem molts satisfets que la candidatura encapçalada pel representant dels raiers de la Noguera Pallaresa haja aconseguit la presidència ja que això suposarà una certa continuïtat en l’excel·lent trajectòria iniciada per Portet, qui juntament amb el també lleidatà Fermí Tormo i el navarrès Agustín Valencia, ens van donar suport des d’un primer moment amb el seu assessorament i presència física a Antella -amb motiu de la I Maerà d’Antella al 2012- als ganxers valencians. Ells, juntament amb el ‘Gancheros de la comarca de Priego (Cuenca)’ –que celebraran la seua baixada de troncs el 9 d’agost– van ser el germen de la fundació de la nostra entitat”, han manifestat al respecte els directius dels Maeros d’Antella.

Arrossegament d’un tronc amb la força animal. Foto: ACMX

50 tones de troncs

Des del passat dissabte, les 50 tones de troncs descansen a la vora del Xúquer a l’espera de ser llançats a l’aigua el pròxim dissabte 1 d’agost i conduïts pel riu Xúquer fins a l’Assut d’Antella, on una volta fora de l’aigua, seran arrossegats amb l’ajuda de la força animal. L’acte amb el qual es rememora aquesta activitat mil·lenària s’iniciarà a les 7 del matí i s’espera que la fusta arribe al paratge de l’Assut d’Antella, on naix la Séquia Reial, al voltant de les 13.30 hores.



Cartell de la IV Maerà Antella 2015, que organitza la ACMX.

Prèviament, divendres 31 de juliol, els ‘maeros’ –que és com es coneix en aquesta menuda però encisadora localitat riberenca als ganxers- celebraran un sopar de germanor amb els cavallistes col·laboradors. Dissabte 1 d’agost, i després de la celebració de la IV Maerà, els ganxers tenen previst un dinar per celebrar que han aconseguit el repte plantejat i festejar així la rememoració d’una activitat mil·lenària als rius del País Valencià -i de tot el món- que el poble d’Antella va recuperar a l’abril de 2012 amb motiu de la Trobada de Centres d’Ensenyament en valencià de la Ribera.

Les 50 tones de troncs que conduiran els ‘maeros’ aquest dissabte 1 d’agost pel riu Xúquer. Foto: ACMX

La International Timber Raftsmen Association –integrada per 42 associacions d’11 països diferents- està esperant reconeixement per part de la Unesco de l’activitat dels transport de fusta com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, la qual cosa repercutirà molt positivament en la potenciació i difusió d’aquesta ancestral tradició, no sols al País Valencià, sinó també a Catalunya, Navarra, Aragó i Castella la Manxa, governs que ja han traslladat el seu suport a aquesta declaració. La intenció de ganxers d’Antella és que també el govern del País Valencià se sume a aquesta iniciativa ja que, han indicat, “el País Valencià ha sigut un referent durant segles en aquest sentit, no sols pel volum de troncs transportat i per la seua àmplia i reconeguda experiència, sinó també per la creació del sistema internacional del marc valencià per mesurar el volum dels troncs”

Més informació a la web de l’ACMX (677130442) o a la seua pàgina de Facebook, i àlbum fotogràfic de la trobada Internacional celebrada a Valstagna en aquest altre enllaç.

Comparteix

Icona de pantalla completa