Diari La Veu del País Valencià
El samaruc, l’animal més amenaçat i emblemàtic del País Valencià. Vídeo
Fèlix Tena / Samaruc Digital

L’animal més amenaçat del territori valencià és un diminut peixet d’aspecte fràgil i gustos exquisits que viu en zones humides. El samaruc està en perill d’extinció sobre tot a causa de la dura competència que suposen les espècies de peixos exòtics com la gambúsia, introduïda a principis del segle XX per a eliminar els mosquits que transmetien el paludisme, una funció que també compleix el mateix samaruc amb un menú alimentari molt semblant al seu competidor, i que possiblement els introductors de la gambúsia desconeixien.

La delicada situació de la gran icona de la fauna valenciana ha sigut pal·liada amb constants reintroduccions des de fa 25 anys per ajudar a reforçar les poblacions, però la pitjor amenaça continua sent la introducció de noves espècies invasores com la perca sol. Un fenomen propiciat pel desconeixement o el menyspreu als greus danys ambientals que provoquen els seus autors, que trenquen l’equilibri natural d’espais protegits difícilment reparable i que causen un cost econòmic important pels recursos que les administracions dediquen a combatre la situació.

El major santuari mundial: L’Albufera

En el vídeo que acompanya aquestes línies i que publica el digital Samaruc, s’ofereixen imatges inèdites del major santuari mundial del samaruc, situat dins del parc natural de l’Albufera de València. Allí s’han submergit les càmeres de Samaruc Digital per recollir instants únics que ara compartim amb tots. La marjal de Peníscola, el Prat de Cabanes-Torreblanca o Pego-Oliva, són altres de les localitzacions tradicionals d’un emblema de la biodiversitat valenciana, un endemisme exclusiu endèmicament amenaçat.

El Santuari del Samaruc from UKEMOTION on Vimeo.

L’animal més amenaçat del territori valencià és un diminut peixet d’aspecte fràgil i gustos exquisits que viu en zones humides.

Comparteix

Icona de pantalla completa