Diari La Veu del País Valencià
L’Ajuntament de València aprova demanar que la processó del 9-Oct siga declarada BIC

RedactaVeu / València.

L’Ajuntament de València ha aprovat aquest dijous sol·licitar a la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, que la processó cívica del 9 d’Octubre siga declarada Bé d’Interès Cultural Immaterial. “Pocs pobles poden manifestar que tenen una festa tan marcada”, ha apuntat el portaveu de Compromís, Pere Fuset, qui ha assenyalat, que durant la diada del PV se celebra la data fundacional del poble valencià i l’exaltació de la identitat col·lectiva dels valencians.

La petició ha comptat amb el vot favorable dels regidors de Compromís, PSPV i València en Comú. El PP ha manifestat el seu suport a la petició, però ha precisat que no donava suport a l’exposició de motius, mentre que C’s s’ha abstingut perquè ha argumentat que abans de donar suport a la proposta era necessari “definir què és la processó i qui decideix què és la processó”.

Per la seua banda, el PP ha presentat una esmena a la moció, que contemplava elevar a la Conselleria la protecció de la processó des de l’autorització i eixida de la Senyera des de l’Ajuntament fins al seu retorn, “amb tots els honors i la descripció detallada” que permeta una identificació “precisa” de l’acte. L’esmena del PP ha sigut finalment rebutjada amb el vot en contra del govern local i l’abstenció de C’S.

Per la seua banda, el portaveu de Compromís, Pere Fuset, ha agraït el “canvi de to” del grup municipal del PP, però ha rebutjat l’esmena ja que ha assenyalat que “no es volen blindar actes sinó arribar a acords”, i s’ha mostrat a favor d’elevar primer la petició a la Conselleria i treballar després en la definició de l’expedient.

“Diada del poble valencià”

El Nou d’Octubre se celebra la festivitat de la ‘Comunitat Valenciana’, un terme que no apareix en cap moment en la iniciativa presentada en el registre i que ha molestat el PP. De fet, el text reconeix aquesta festivitat com ‘diada del poble valencià’.

La iniciativa destaca el paper de la Processó Cívica que se celebra el Nou d’Octubre al matí, amb el solemne descens amb honors per la balconada de l’Ajuntament de la Reial Senyera i la seua processó, conformada per entitats cíviques valencianes i les principals autoritats locals, que considera “un vertader fil conductor” que expressa l’autoconsciència ciutadana i de valencianitat del poble valencià”. El text considera aquesta processó un particular patrimoni per la seua “complexitat simbòlica”, pel fet de ser “no estrictament religiosa” i una “exaltació” de la nostra comunitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa