Diari La Veu del País Valencià
Confiscat un Picasso de 26M€ de Jaime Botín que traslladaven il·legalment a Suïssa
RedactaVeu / EP / València / Bastia

Els agents de duanes francesos es van confiscar el divendres passat de l’obra, titulada Head of a young woman, a l’espera d’indicacions de les autoritats espanyoles.

Els agents de duanes de la brigada de Calvi (Còrsega) es van interessar per la situació del quadre arran d'”un intent d’exportació a Suïssa” des de l’oficina de duanes de Bastia, en la mateixa illa francesa, segons el comunicat. Així, el passat 31 de juliol van abordar el vaixell que transportava la pintura, que en aquell moment estava atracat en el port esportiu de Calvi.

Botín ja va intentar traure el quadre de l’Estat espanyol.

Botín havia intentat traure el quadre, pertanyent al període de Gósol del pintor malagueny (1906), mitjançant una petició que va presentar el 5 de desembre de 2012 a la Secretaria d’Estat de Cultura. En aquesta autoritzava la casa de subhastes britànica Christie’s a realitzar el trasllat amb destinació a Londres.

El director general de Belles arts i Béns Culturals i d’Arxius i Biblioteques va dictar una resolució el 19 de desembre de 2012 en la qual denegava “el permís d’exportació definitiva” del quadre i demanava a la Comunitat de Madrid que declarara la pintura Bé d’Interès Cultural (BIC).

Dos dies després, Botín va presentar un recurs en el qual al•legava que el quadre no era de la seua propietat sinó d’una companyia denominada Euroshipping Charter Company Limited, que va apuntar a més que el vaixell no estava en territori espanyol per trobar-se en un veler de pavelló britànic atracat en el Reial Club Nàutic de València. En la sentència, la Sala contenciosa administrativa confirma la prohibició d’eixida del quadre. En relació amb la propietat real del quadre, la resolució apuntava que els documents aportats per Botín únicament demostraven la “cessió” a la companyia de l’obra però no així la seua “propietat”, al mateix temps que posava en dubte la versió del banquer, qui va al•legar un suposat error de la casa de subhastes.

Sobre la ubicació del quadre, la Sala assenyalava que la seua localització en un buc situat “en un port espanyol” en la data de sol•licitud de l’exportació de l’obra determinava la competència de les autoritats culturals espanyoles.

Comparteix

Icona de pantalla completa