Diari La Veu del País Valencià
Nombroses adhesions al manifest ’62 del Maestrat’ per l’ús normal de Països Catalans
RedactaVeu / El Maestrat

Noms com els de lescriptor Toni Cucarella o la músic de Benicarló, Inès Borràs; August Bover i Font, catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona i investigador a Berkeley; Joan Dorandeu, del Bureau Européen pour les langues minoritaires; l’actor Tian Gombau; el doblador Francesc Fenollosa i Ten (la veu del Geni Tortuga a Bola de Drac); l’escriptor Jordi Pijoan López; Alà Baylac Ferrer, pedagog i professor a la Universitat de Perpinyà; el romanista i membre de la Secció Filològica de l’IEC Artur Quintana i Font… shan adherit al manifest “62 del Maestrat” en les últimes hores.

Desenes de persones de tot làmbit lingüístic català s’hi han afegit en només dos dies al Manifest “62 del Maestrat” per reivindicar la llibertat d’expressió i l’ús del terme Països Catalans. I condemnar els atacs a la llibertat d’expressió dels qui la utilitzen en la seua vida diària per definir una realitat geohistòrica, lingüística i cultural.

El manifest naix de la polèmica encetada pel grup polític Ciutadans per Benicarló en condemnar l’ús d’aquest terme per part del regidor de Cultura d’aquesta localitat i pel fet que certa premsa convertira en noticia el seu ús per part de l’edil benicarlando.

“No és només cosa d’escriptors o professors”

Un dels promotors de la iniciativa, el filòleg i professor Miquel Iruela, expressava la seua satisfacció pel fet que l’adhesió siga “tan transversal” referint-se a la diversitat de professions i procedències de la gent que s’hi està adherint: “Malegra molt que entre la gent que s’hi ha afegit hi haja llauradors, jardiners, jubilats, aturats o netejadors; que no siga només cosa d’escriptors i professors. La gent del carrer, també al País Valencià, no té problemes a utilitzar el terme Països Catalans per referir-se als territoris on parlen la mateixa llengua”.

Un altre dels promotors del Manifest, el periodista i professor de Valencià Franjo Tejedor, feia una curiosa semblança: “Qualsevol que haja llegit 1984 de George Orwell entén perfectament què està passant. Primer, el PP, com si fóra el Ministeri de la Veritat de la novel·la, eliminà paraules i expressions amb les quals no combregaven com per exemple “País Valencià”, que va esborrar de l’Estatut de 2006. Ara, una nova fornada de polítics de la dreta és incapaç d’admetre i acceptar les realitats que altres han esborrat del seu vocabulari. En un exercici d’hipocresia i doble moral, accepten que el País Valencià i Múrcia siguen denominades com a Levante español, o que als Països Iberoamericans es parla castellà, però no toleren que nosaltres anomenem Països Catalans els territoris on es parla català. La falta de respecte cap a la llibertat d’expressió i de pensament d’aquests partits i de la seua premsa és absoluta”.

Comparteix

Icona de pantalla completa