Diari La Veu del País Valencià
Cap polèmica a Real de Gandia amb l’Himne espanyol
RedactaVeu / Real de Gandia

“Quan ixen les imatges sempre es toca” declara Marta Signes, l’alcaldessa de Real de Gandia (la Safor), a La Veu. I continua: “Però enguany no s’ha tocat a l’eixida, no sé per què, ja que no m’hi torbava a la plaça, però d’això ningú no ha dit res”.

La darrera processó a la localitat de la Safor s’ha vist esguitada de polèmica atribuïda per determinats mitjans d’informació. “Algú ha volgut muntar polèmica amb el tema de l’himne, i volen presentar-me a mi com el dimoni, encara que jo no he prohibit res”, explica Signes en declaracions a aquest digital.

Enguany com a novetat el consistori havia contractat la Nova Muixeranga d’Algemesí per a la processó i aquests, segons explica Signes: “Ens proposen que a l’entrada de les imatges a l’església farien uns pins als costats de la porta”, tal com es fa a moltes altres processons a poblacions on hi ha muixerangues, sense anar més lluny a Algemesí, “i, aquests pins s’alçaren al toc de la Muixeranga. A nosaltres ens va semblar bé la proposta, i de fet era una cosa que sabíem tot l’equip de govern”.

Moment en què entren les imatges a Real de Gandia. Foto: Laura Garcia (Nova Muixeranga d’Algemesí).

La suposada polèmica s’inicià quan alguns mitjans afirmen que Marta Signes ordena “no interpretar l’Himne espanyol” a l’entrada dels diversos sants i patrons del poble. En aquest sentit, Signes aclareix que “jo no vaig dir que no tocaren cap himne, sinó que com que anava darrere, tancant la processo, vaig sentir un músic que deia: prepareu les partitures de la marxa reial i l’himne del Crist de l’empar”, tot just quan aquestes imatges anaven a entrar a l’església i la Nova Muixeranga d’Algemesí anava a iniciar els pins. Aleshores, Signes afirma que només digué que “anava a actuar la Nova Muixeranga”, i de fet assegura que “el tercer sant es va quedar sense música quan entrà, perquè tot just havia acabat l’actuació i la melodia havia finalitzat”.

Tanmateix, el fet de no sonar l’Himne espanyol a l’entrada de les imatges a l’església ha propiciat una sèrie d’acusacions, tot i que no se sap per què tampoc havia sonat a l’eixida. A més, afirma Signes, “ a molts municipis de la Safor no es toca: Guardamar, Benifairó Xeraco, Potries… I a més, des de fa temps i amb governs de dretes i governs d’esquerres”.

Colla de dolçainers i tabaleters. Foto: Laura Garcia (Nova Muixeranga d’Algemesí).

Comparteix

Icona de pantalla completa