Diari La Veu del País Valencià
Cortes de Pallars, una carretera al món
RedactaVeu / EP / Cortes de Pallars

La reunió celebrada aquesta setmana ha comptat també amb la participació del president de la institució provincial, Jorge Rodríguez, i l’alcalde de Cortes de Pallars, Fernando Navarro. La trobada serví per reunir-se amb els tècnics que treballen sobre el terreny.

L’alcalde explicà que el poble està “semiincomunicat des del passat 6 d’abril, dia en el qual el vessant d’una muntanya a l’entrada del poble es va enfonsar sobre la CV-428, la carretera que uneix la localitat amb Bunyol, a l’altura de la central hidroelèctrica d’Iberdrola”.

La reparació de la calçada, en la qual es treballa des que es va produir l’incident, consta de tres fases, segons ha explicat el president de la Diputació. La primera és la retirada dels enderrocs de la carretera; la segona, la col·locació d’uns talussos en la muntanya per a evitar més despreniments i, la tercera, la reparació del paviment.

Actualment, s’estan realitzant treballs de desenrunament a la carretera que, segons l’alcalde, “estaran acabats en el termini previst, al final d’agost. Aquestes tasques estan sufragades per Iberdrola, ja que el despreniment va afectar els terrenys de la seua central”. La Diputació de València, per la seua banda, aportarà “uns 500.000 euros per la reconstrucció del paviment”, segons indica Seguí.

“La sort és que el vessant va caure en terreny d’Iberdrola, que ha actuat amb promptitud per recuperar la via, però, si arriba a ser 200 o 300 metres més cap enllà, no hi hauria treballs, perquè l’ajuntament no podria pagar-ho tot”, ha destacat el primer edil en un acte que ben bé es pot reconèixer de sinceritat.

Vies alternatives: “Un pont, un túnel o una flotilla d’helicòpters”

Durant la visita, l’alcalde de Cortes de Pallars sol·licitava a la corporació provincial la construcció d’un segon accés al poble per a “no haver de dependre del vessant”, on “des de sempre, cada vegada que plou es desprenen pedres”. Navarro no detallava, en eixe moment, com es materialitzarà aquest segon accés, encara que ha assenyalat que és “una reivindicació per al poble”. “Necessitem un pont, un túnel o una flotilla d’helicòpters, el que siga perquè Cortes de Pallars no es torne a quedar aïllat”, ha afegit.

Rodríguez, per la seua banda, manifestava que la Diputació “estarà del costat de l’alcalde en la reclamació del segon accés”, encara que assenyalava que “el seu poder de decisió és limitat en aquests casos. Estem oberts a parlar-ho tot, de fet, hem fet aquesta reivindicació nostra perquè creiem que és imprescindible”, ha assenyalat el president de la Diputació.

Conseqüències de la no obertura i mesures del consistori

El primer edil afirmava que els seus veïns “mereixen la medalla del mèrit a la paciència per l’espera al fet que es reòbriga l’accés durant aquests quatre mesos. La gent gran no pot eixir del poble, i el comerç està aguantant per vergonya torera, ja que molta gent no ha vingut aquest estiu i tampoc hem rebut ‘moteros’ i ciclistes que venien i menjaven en restaurants i compraven”, argumentava l’alcalde, Fernando Navarro.

Festes a Cortes de Pallars de l’any passat

Fet i fet, Navarro avançava que “es destinarà una partida especial en els pressupostos municipals de 2016 per a rescabalar els comerços de la localitat, que han perdut gran part del seu volum de negoci”. Tot i que el primer edil no confirmava la quantitat de diners que tindrà aquesta ajuda.

Eixides del poble, trajectes i desplaçaments

Des de l’esfondrament, per a eixir del poble, els veïns tenen quatre opcions: creuar l’embassament del Xúquer que hi ha en el terme de la localitat mitjançant una barcassa habilitada per l’ajuntament i continuar per la carretera o eixir per una de les tres pistes forestals que uneixen Cortes de Pallars amb Xarafull, Bicorb i Millars. En tot cas, “el trajecte a València, el més habitual entre els veïns, s’allarga”, segons l’alcalde, “una hora almenys”.

Festa de l’escuma a Cortes de Pallars l’any passat

“Davant aquesta situació, molts emigrats i estiuejants han decidit no tornar a la localitat aquest estiu. Cortes de Pallars està en festes des del passat dia 8 d’agost”, i, segons Navarro, “el poble està massa tranquil”. A més, afegia l’alcalde “enguany, per primera vegada en molt de temps, es pot aparcar en el poble, abans no podies ni pensar-ho”, comentava.

L’alcalde assenyalava al respecte que “l’estimació és que hi ha unes 450 persones en la localitat durant aquesta setmana, encara que normalment, se superen les 1.000″. Fet que confirmà, Antonio Cervera, veí d’Aldaia amb casa a Cortes de Pallars, qui explicava que “es nota que hi ha menys gent. Jo per exemple, venia tots els caps de setmana, i ara solament n’he pogut venir un de cada dos o un de cada tres”, explicava el veí.

Comparteix

Icona de pantalla completa