Diari La Veu del País Valencià
Nova APP mòbil per a pacients amb Trastorn Bipolar
RedactaVeu / València

A través d’aquesta aplicació que consta de diverses pantalles, el pacient pot accedir a qüestionaris que ha de respondre de manera seqüencial; veure vídeos d’interès psicoterapèutic; consultar webs d’associacions i organismes vinculats a la seua patologia, i tenir un contacte immediat amb els professionals a través del correu electrònic.

L’aplicació està dissenyada per a avisar el pacient a través de missatges, una vegada a la setmana, perquè complete la informació sol·licitada en els qüestionaris. Aquestes dades es remeten a un arxiu virtual que analitza la informació automàticament i informa el psicoterapeuta sobre el risc de recaiguda del pacient, facilitant que el professional puga intervenir de forma precoç, posant-se en contacte amb el pacient via telefònica si aquest ho necessitara.

Els resultats són indicadors d’aspectes com l’estabilitat emocional o possibles alteracions del pacient, i incrementen el flux de control i comunicació amb aquest.

Existeixen una sèrie de criteris perquè el pacient puga utilitzar aquesta aplicació com el compromís amb l’atenció psicoterapèutica o el disposar del dispositiu adequat per a poder instal·lar-se l’aplicació mòbil.

Actualment, s’estima que un 30% del total de pacients de la Unitat de Trastorns Bipolars (450 pacients aproximadament) són possibles candidats a utilitzar aquesta aplicació que està disponible per a tots els dispositius mòbils que utilitzen el sistema operatiu Android i el Windows Mobile i en aquest enllaç per a la resta.

Més del 80% dels pacients que han provat aquesta aplicació fins al moment la valoren molt positivament, destacant la seua utilitat i la seua facilitat d’ús.

A més dels avantatges per a l’usuari, aquesta aplicació ofereix també facilitats per al professional sanitari, que disposa d’un major control en el seguiment de pacients que no freqüenten les consultes, pot accedir a la informació de manera més senzilla i rep alertes en cas que es donen valors terapèutics fora de rang en els seus pacients.

“L’ús d’aquesta aplicació permet millorar el monitoratge del pacient i realitzar deteccions i intervencions primerenques amb la consegüent disminució de riscos, i millorant significativament la qualitat de vida del pacient”, ha explicat el doctor Humberto Echevarría, psiquiatre de la Unitat de Trastorns Bipolars de l’Hospital La Fe.

Per la seua banda, la doctora Pilar Sierra, cap de la Unitat de Trastorns Bipolars, ha assenyalat els múltiples avantatges d’aquesta aplicació també per al professional. “Es facilita un millor seguiment del pacient, un accés a la informació més senzill i alertes si es descompensen els valors terapèutics del pacient”.

La doctora Elisa Gallach, psicòloga clínica de l’Hospital La Fe, subratlla el compromís que adquireix el pacient en la seua pròpia recuperació. “Es facilita l’adhesió del pacient al tractament farmacològic i psicològic”.

Comparteix

Icona de pantalla completa