Diari La Veu del País Valencià
Els tres errors del Rototom en el ‘cas Matisyahu’, per Toni Martínez

El festival de música Rototom Sunsplash ha pogut dilapidar el seu prestigi guanyat a pols en els seus 22 anys de vida (cinc d’ells a Benicàssim) per una sèrie de decisions que, una després d’una altra, han confós el seu públic. L’origen de tota la polèmica està en l’actuació del cantant nord-americà Matisyahu, a qui grups de suport al poble palestí acusen d’estar en contra dels drets humans.

La falta de fermesa del festival i la permeabilitat a les pressions exteriors s’ha fet evident en cancel·lar l’actuació de Matisyahu atenent a les demandes de la campanya del Boicot Desinversions i Sancions per a Israel (BDS) que propugna el boicot a Israel. Posteriorment, ha sucumbit a les del lobby sionista i ha tornat a incorporar el cantant a la seua programació. Els organitzadors han pres, com a mínim, tres decisions errònies.

La primera, i més òbvia, és la de convidar un cantant sense conèixer qui és i quina ha sigut la seua trajectòria. Si hagueren investigat, sabrien que justificava l’atac a la flotilla Rumbo a Gaza que en 2010 es va saldar amb deu morts, que ha actuat en repetides ocasions per a l’exèrcit israelià o les seues simpaties per AIPAC, el lobby jueu que a EUA dóna suport als atacs a la població civil a Gaza i la creació de nous assentaments en aquell territori. Tampoc, segurament, han escoltat lletres de cançons com Height, en la qual l’artista canta: “Vinc amb una consciència com la meua espasa”, “jo els mataré a tots, assassins bojos” o “estic deixant caure bombes sobre les vostres mares fins que us rendiu“. Frases aquestes que poc o gens tenen a veure amb la defensa de la pau i la trobada que sempre ha propugnat el festival.

El segon error va ser cancel·lar el concert. No ho va ser tant per la decisió en si sinó, tal com explica en el seu comunicat d’aquest dimecres, per la causa: “El Rototom Sunsplash reconeix la seua equivocació, fruit del boicot i de la campanya de pressions, amenaces i coaccions promogudes per BDS País Valencià en considerar que podien alterar greument el normal funcionament del festival, la qual cosa va impedir gestionar la situació amb lucidesa”. És a dir, dóna la culpa a uns altres, en aquest cas a BDS. Però el festival pren aquesta decisió després de, segons assegura en la seua nota, comprovar “la indisponibilitat [sic] de l’artista a l’hora de pronunciar-se clarament contra la guerra i sobre el dret del poble palestí a tenir el seu propi Estat”. Què ha canviat des de llavors? Poc, o res.

La tercera decisió, la de hui dimecres, contribueix a crear més confusió. El Rototom Sunsplash torna a programar el concert de Matisyahu, cosa que, des de la campanya pel boicot a Israel, “vinculen” a “la pressió del lobby sionista”. Des que dissabte passat nit anunciaren la cancel·lació de l’actuació, una sèrie de successos van crear el brou de cultiu per a aquesta decisió: el periòdic El País va portar el cas a portada, va publicar un editorial, i fins i tot va implicar el Govern valencià en la decisió del festival contribuint a augmentar la confusió. També es van pronunciar sobre aquest tema l’ambaixada d’Israel a l’Estat espanyol, que va acusar el festival de “racisme“, el Partit Popular, PSOE, Podem, el Ministeri d’Afers exteriors. Manos Limpias, anunciava una denúncia en els tribunals.

Finament, el festival ha decidit claudicar sense saber quin pes tindrà eixa decisió en el futur. Tota una encesa defensa de la “llibertat d’expressió” que es troba a faltar en altres actuacions de músics més propers com Sociedad Alkohólika o Los chikos del Maíz. D’ells, ni paraula.

Però el cas Matisyahu no ha acabat encara. No es descarta un quart error del festival en les pròximes hores o dies, potser denunciant públicament l’assetjament del lobby sionista i d’alguns mitjans de comunicació per a recuperar el concert. Queden moltes hores fins al 22 d’agost, data prevista per a la seua actuació i fins llavors pot passar de tot.

Informació publicada en La Marea. Traducció: La Veu del País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa