Diari La Veu del País Valencià
L’Escola de Festes de Xixona on s’explica i es practica la tradició
RedactaVeu / Xixona

La Federació de Sant Bartomeu i Sant Sebastià ha desenvolupat una nova edició de l’Escola de Festes, una iniciativa pionera en la qual enguany han participat prop de mig centenar de xiquets, el doble que el curs passat, i amb la qual es pretén que els més xicotets coneguen la història de les festes de moros i cristians de Xixona. Els joves alumnes aprenen, a més, el significat de cadascun dels actes, aspectes concrets com la música tradicional, l’organització interna de les ‘filaes’ o la forma correcta de desfilar.

A més, durant els pròxims dies, els aprenents de festers tindran l’oportunitat de posar en pràctica tot allò estudiat en l’Escola de Festes. Per exemple, en la “Desfilada dels xiquets”, que es celebrarà hui divendres, a les 20:00 hores, i en la qual tots els xiquets marxaran davant de la banda de música de cada ‘filà’. És el moment també en el qual els més atrevits actuen com a caps d’esquadra, una de les matèries que aprenen en l’Escola, optant així a guanyar el premi al millor cap d’esquadra infantil de cada bàndol.

Els cursos de l’Escola de Festes es componen de classes teòriques, que imparteixen els professors Luis Cortés “Carrasco”, Savina Alcaraz, Jaume Miquel i Bernardo Garrigós, i de sessions pràctiques que inclouen visites tant a les diferents seus festeres de les ‘filaes’ com a altres llocs emblemàtics com la Mitja Lluna, un peculiar museu de la festa promogut per un dels festers més veterans de Xixona, Juan Escoda “Xavalles”.

La professora Savina Alcaraz fa un balanç molt positiu i assegura que “els xiquets demostren un interès cada vegada major per les festes del seu poble. No es conformen amb participar sinó que volen entendre-les i ser uns bons festers. D’aquesta manera el relleu està garantit”.

Així mateix, durant aquesta edició, els xiquets han tingut l’oportunitat de practicar les tradicionals ambaixades de festes, als peus de la Torre Grossa del castell, dirigits per Alfonso Zaragoza, un dels ambaixadors emblemàtics del municipi.

Comparteix

Icona de pantalla completa