Diari La Veu del País Valencià
La retallada en els pressupostos del Ministeri d’Agricultura perjudica el sector valencià
RedactaVeu / València

La Unió critica el Govern “per la caiguda dels pressupostos del Ministeri d’Agricultura motivada, tant per les menors previsions de transferències de la Unió Europea, com per la reducció de les aportacions de l’Estat”. L’organització considera que “els pressupostos d’Agricultura, els segons amb major retallada després del d’Ocupació i Seguretat Social, no s’ajusten ni a les necessitats del sector agrari valencià, ni a la recuperació econòmica publicitada pel Govern”.

Segons l’anàlisi dels pressupostos d’Agricultura que ha realitzat La Unió, les despeses operatives del Ministeri (descomptats personal, despeses corrents i financers) de cara al 2016 “s’han reduït respecte del 2015 en un 13,4 %, la qual cosa significa un minvament de 1.322,4 milions d’euros, fins a quedar en 8.580,1 milions d’euros, que és la xifra més baixa des de l’any 2009, quan es reunificaren novament les competències d’Agricultura i Medi ambient”.

La caiguda del pressupost per a 2016 reflecteix una menor perspectiva de transferències de la Unió Europea, que sustenten habitualment a l’entorn del 80% del pressupost del Ministeri d’Agricultura. El Govern estima una entrada de recursos comunitaris de 6.800 milions d’euros de la UE el pròxim exercici, enfront dels 8.000 milions d’euros previstos en 2015. Encara que es calcula un increment del 2,7 % en les aportacions del FEAGA per a les mesures de regulació de mercat i ajudes directes, “no compensa la important reducció de les transferències FEADER destinades a les mesures estructurals”.

El Ministeri, en reduir de manera tan important les seues previsions de transferència del FEADER per a 2016, “sembla no tenir confiança en què els Plans de Desenvolupament Rural 2014/2020 estiguen llestos en termini com per a començar a executar mesures de manera eficient en el pròxim exercici”.

La Unió subratlla que “retards d’aquest tipus són la causa que en finalitzar els Plans s’acaben desaprofitant centenars de milions de recursos comunitaris com previsiblement succeirà amb els Plans 2007/2013, l’últim any dels quals la imputació de despeses és el present 2015”.

No obstant açò, no són només els recursos europeus els que es minoren, sinó que el Ministeri “també redueix les aportacions pròpies de l’Estat en un 10%, fins a sumar 1.700,2 milions d’euros, situant-se per sota del nivell d’exercici pressupostari 2012”.

L’organització sindical considera que “el Govern hauria d’haver incrementat l’aportació pròpia de l’Estat als pressupostos d’agricultura en lloc de reduir-la i troba a faltar un major esforç en qüestions importants. Així, per exemple, l’increment de la partida destinada a subvencionar l’assegurança agrària que situa la partida en 211 milions d’euros, és insuficient tenint en compte que aquesta mesura va arribar a comptar amb 283 milions d’euros en 2010”. Igualment, “l’assignació a l’Agència d’Informació i Control Alimentari queda pràcticament congelada amb 5,9 milions d’euros, quan ha de ser el principal instrument de garantia de compliment de la Llei de Millora de la Cadena Alimentària i l’efectiva aplicació, la qual és imprescindible per a un equilibrat repartiment del valor afegit generat per aquesta, que millore la posició negociadora dels agricultors i ramaders i els preus percebuts en origen pels seus productes”.

Igualment l’organització “rebutja que es retallen de manera substancial, un 7,1%, els programes destinats a regadius i política hidrològica, que sumarien en conjunt una mica més de 807 milions d’euros, a causa del menor esforç a realitzar en el capítol d’inversions”.

Comparteix

Icona de pantalla completa