Diari La Veu del País Valencià
Obrir i mostrar el gòtic: un símbol arquitectònic dels valencians
RedactaVeu / València

La Generalitat ha anunciat que s’obrirà al públic el pati del Palau dels Català de Valeriola, seu de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives que dirigeix Mònica Oltra. L’obertura a la ciutadania d’aquest palau gòtic del segle XV declarat Bé d’Interès Cultural ha estat molt ben rebuda per l’associació Cercle per la Defensa i Difusió del Patrimoni, que porta anys insistint en la seua obertura, qualificant-ho com “molt bona notícia”. “És una mesura molt positiva perquè la ciutadania conega aquest palau de gran valor històric-artístic, per ampliar els recursos turístics de la ciutat i potenciar l’arquitectura gòtica valenciana com atractiu turístic i cultural”, valoren.

Així mateix, ha manifestat que un altre palau gòtic que també gaudeix de la màxima protecció patrimonial com Bé d’Interès Cultural (BIC) és el palau de l’Almirall, seu de la Conselleria d’Hisenda, al carrer Palau. Encara no té establert un règim de visites, per la qual cosa des de Cercle per la Defensa del Patrimoni demanen que es faça el mateix que al Palau dels Català de Valeriola i s’òbriga al públic el pati, “la part de major valor per la arquitectura gòtica, i les estades que conserven cassetonats i paviments ceràmics originals”. A més, demanen que també s’òbriga durant el cap de setmana, “que és quan la gent aprofita per visitar monuments i museus”.

Pati gòtic del Palau de l’Almirall

Aquest col·lectiu porta demanant des de fa anys l’obertura d’aquests palaus i d’altres edificis històrics declarats BIC que no compten amb un règim de visites, emparant-se en la Llei de Patrimoni Cultural Valencià, que determina que els béns declarats d’interès cultural (BIC) han de facilitar la visita pública “almenys quatre dies al mes, en dies i horari predeterminats”. Per això, l’associació va promoure una queixa al Síndic de Greuges, institució que va instar a la conselleria a establir el règim de visites corresponent per “fer possible l’adequat coneixement i difusió pública dels béns del patrimoni cultural valencià”.

Sala daurada del Palau de la Generalitat

D’altra banda, un dels palaus medievals, l’accés dels quals per al visitant resulta molt difícil, és el Palau de la Generalitat Valenciana, símbol de l’autogovern valencià i joia del gòtic. La seu del govern valencià compta amb un règim de visites establert per l’anterior govern del PP “completament insuficient i que deixa molt a desitjar”, segons expliquen, perquè les visites “només es poden dur a terme en horari d’oficina i només estan permeses a grups d’un mínim de deu persones, prèvia concertació per via telefònica”. A més, aquestes visites concertades només es poden realitzar de dilluns a divendres de 9.00 a 14.00 hores, però “en cap moment es pot visitar durant el cap de setmana”, es queixen des de l’associació, per la qual cosa demanen que “s’establisca un veritable règim de visites que millore l’actual, per potenciar l’emblemàtic edifici gòtic com un actiu turístic més de València, facilitant la visita de les zones que no interferisquen en les funcions administratives”. El mateix proposen per al palau del Marquès de Scala, seu de la Diputació de València, a la plaça de Manises, que destaca pel seu característic pati gòtic.

Comparteix

Icona de pantalla completa