Diari La Veu del País Valencià
Demanen l’obertura d’un museu a la casa natal d’Enric Valor

Dissabte passat feu 104 anys del naixement de l’intel·lectual valencià Enric Valor. El narrador i gramàtic valencià, nascut a Castalla el 1911, fou un dels principals recuperadors de la lexicografia valenciana i de l’estandarització i normativització de la llengua. Arran de l’aniversari del seu naixement, cinc entitats han fet pública una carta adreçada al conseller Vicent Marzà demanant-li que recupere el projecte de museïtzació de la casa natal d’Enric Valor.

No és un projecte nou. Fa gairebé dos anys les Corts van aprovar per unanimitat de tots els grups polítics la Proposició No de Llei del 12 de novembre de 2013 per la qual instaven al Govern Valencià a la cessió a l’Ajuntament de Castalla de la casa natal d’Enric Valor. La signatura del conveni entre govern i Ajuntament ja fa temps que s’ha fet, però hui en dia el projecte està paralitzat. Les entitats asseguren ignorar-ne els motius però demanen que es reprenga el projecte, “ara que nous ideals, especialment sensibles per la nostra llengua i cultura, habiten els murs de la Conselleria d’Educació i Cultura”.

Els signants de la carta consideren ‘urgent’ que, a més de crear el museu, també es reconstruïsca i rehabilite el Mas de Planisses, l’escenari mític de l’obra valoriana. Finalment, la carta també fa una crida a ‘congregar voluntats de persones i institucions’ per crear Fundació o una càtedra dedicada a l’obra de l’escriptor, en la línia al que es va decidir en el II Simposi Enric Valor celebrat el novembre de 2011 a la Universitat d’Alacant.

Notícia publicada a Racó Català.

Comparteix

Icona de pantalla completa