Diari La Veu del País Valencià
L’ADMAECV demana que Marzà rectifique les ‘mentides’ sobre les comissions i ‘dimitisca’
RedactaVeu / València

La Veu ha tingut accés a la “Carta oberta que l’Associació de Docents de Música i Arts Escèniques de la Comunitat Valenciana vol adreçar al Conseller Marzà”, instigada per les declaracions publicades ahir per La Veu sobre les decisió de conselleria de “donar les màximes comissions possibles d’acord la llei”. Aquesta és la carta oberta de l’ADMAECV, tal qual ha tingut accés La Veu.

Carta oberta al senyor Conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport

Davant algunes informacions aparegudes en distints mitjans de comunicació al voltant de la problemàtica que es presenta en el començament de curs 2015/16, per la possible no concessió de Comissions de serveis, als Conservatoris Superiors i Professionals i els efectes “col·laterals” que açò va a produir, a més de, la perplexitat i indignació que ens estan provocant les darreres declaracions del senyor Conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport; l’ADMAECV es veu obligada a aclarir i/o desmentir algunes qüestions:

1. Cal destacar que a l’associació som a hores d’ara un poc més de 200 associats (Funcionaris de carrera, Interins del Superior i del professional i, algun catedràtic) però, els afectats per la “problemàtica” son 198 professors en comissió de servei als Conservatoris Superiors, 255 professors en comissió de servei als Professionals i 155 interins del professional, que seran els més perjudicats de tots perquè aniran a l’atur. En cap moment ha hagut un conflicte entre col·lectius del sector encara que una part minoritària del mateix ha intentat aquest enfrontament.

2. En declaracions efectuades ahir pel Conseller V. Marzà afirmava el següent: “la Generalitat ha afrontat un problema que s’havia silenciat durant anys”, “alguns dels professors de conservatoris superiors impartien classe en aquests centres quan tenien titulació de conservatori professional, en una situació d’alegalitat”.

No és cert que el problema s’haja silenciat durant anys, nosaltres som els primers que volem que les plantilles es normalitzen i ho hem sol·licitat moltes vegades. En quan a la situació d’alegalitat, caldria recordar-li al senyor Conseller que la interpretació de la legalitat o il·legalitat de la situació la deu efectuar un jutge i, a hores d’ara, no hi cap sentència ferma que diga el contrari, mentre hi ha tres sentències que interpreten que la situació és legal. Lúltima del 8 de juny de 2015.

Sap que aquesta situació “alegal” és la que estan utilitzant els Conservatoris Superiors de la resta de l’Estat per solucionar una situació “anòmala” (i en això estem d’acord) per interessos de les distintes administracions?. Tal i com li informarem per escrit, aquesta situació arranca en 1993 i li hem intentat explicar.

3. Al respecte del que diu el Conseller sobre les titulacions, és una afirmació molt greu i ens deixa perplexes, si més no indignats, perquè mostra el total desconeixement del sector. Els professors que estan impartint la docència als Conservatoris Superiors, no sols tenen la titulació exigida sinó que, a més a més, la majoria tenen diverses titulacions superiors, suficiència investigadora, DEA, Màsters, Doctorat, etc., gràcies a les quals s’han pogut impartir als tres Conservatoris Superiors del País Valencià els primers màsters en investigació i interpretació musical de tot l’Estat.

No coneix el senyor Conseller els professionals que treballen per la “seua empresa”?, la de tots. Com es pot comparar, amb tots els respectes, amb l’afirmació de “seria la mateixa situació que un mestre de primària impartint classes de Batxillerat”?. Una mostra més del desconeixement del sector. A cas el Conseller no sap que la titulació per impartir les ensenyances musicals professionals i Superiors és la mateixa?.

Per quan una diferenciació dels ensenyaments musicals Superiors (i professionals) dels de Secundària?.

Reptem al conseller que denuncie públicament qui en comissió de servei no té la titulació requerida.

Professors bons i roïns hi ha a la Pública i a la privada, tan se val Funcionaris o interins. La majoria de professionals de “la casa” a estes altures ja ha demostrat la seua vàlua com a docent, artista i/o investigador. Per a més informació… amb un clic del ratolí és suficient.

4. “Si haguérem continuat silenciant el problema com l’anterior conselleria, amb allò que ens podríem haver trobat és que, amb els diferents processos judicials oberts, a meitat de curs, una sentència diguera que la meitat o bona part dels professors de conservatori superior estaven actuant de manera il·legal”.

Des del punt de vista polític és molt fàcil tirar-li la culpa a l’anterior equip de Govern i posar-nos a nosaltres “als peus dels cavalls” de l’opinió pública. Els d’abans ho feien malament, bla, bla, bla… “canya al mono”, perfecte!. Un “grapat” de víctimes col·laterals i a més a més, uns pobres desgraciats professors de música… Vaja a qui li va a importar, no?.

S’ha parat a pensar l’equip del Gabinet d’Educació en les persones afectades?. Les víctimes de la deixadesa de totes les administracions en l’educació musical del nostre País, som els treballadors, els alumnes i les seues famílies. Sols per ser funcionaris, mereixem aquest tracte?. Com a cinc dies de la incorporació al nostre lloc de treball no sabem encara on hem d’anar?. El Conseller coneix perfectament la problemàtica de la mobilitat del professorat i les despeses i maldecaps que açò suposa. Era necessari tenir-nos fins a finals d’agost sense una resposta?.

5. “El Consell serà estricte en l’aplicació de la llei i donarà, a aquells conservatoris superiors que ho hagen sol·licitat, el màxim de comissions de servei possibles d’acord a la llei per a disposar de professorat de cara a l’inici de curs, mentre la resta es cobriran com la llei preveu, amb la borsa de persones que han acreditat la formació per a donar aqueix tipus d’educació”, ha subratllat.

Esperem que així siga pel que respecta a la primera afirmació (deurien donar totes les comissions sol·licitades pels Conservatoris, amb el mateix estatus docent i administratiu, perquè compleixen amb la Llei tal i com acredita les sentències esmentades) però, ens podria explicar el Conseller després de les afirmacions anteriors on afirmava que professors sense la titulació adequada estaven impartint la docència de manera alegal, quina acreditació tenen diferenciada les persones que configuren les borses (amb tot el respecte cap a elles) respecte dels Funcionaris de carrera que impartien aquesta docència fins ara?.

6. “Una problemàtica de poc respecte per part de l’Estat cap a les necessitats culturals del poble valencià”, ja que, segons ha explicat, “açò és il·legal perquè hi ha un reial decret estatal que no ha desenvolupat els programes per a poder fer oposicions”.

El que diu no té cap de sentit. Li demanaríem que no passe la pilota a l’Estat dels problemes que han sorgit al País Valencià. Què té a veure les necessitats culturals del nostre poble amb aquest problema?. Com li hem indicat abans, a la resta de l’Estat funcionen fins ara, tal i com es feia ací i, en cap moment estan acusant als seus treballadors d’estar en situació “alegal”. Que es pot funcionar millor?, evidentment, això volem. En les seues mans està. Nosaltres i els sindicats li hem fet arribar solucions, que hi ha, a curt i llarg termini. No sabem per quina raó, vostè no vol tenir-les en compte.

A més a més, l’esborrany dels temaris per a les oposicions es va enviar a Madrid des del País Valencià. Per tant, per a quan l’accés directe i l’ingrès lliure a les càtedres?. No deurien de demanar vostès a l’Estat la publicació dels temaris si tenen intenció de crear les places i dur a termini l’accés a càtedra que es va iniciar al mes de juny?. Per què el Conseller mai parla de l’accés, que és una via tan legal com l’ingrés?.

7. Cal dir que en diverses ocasions, des de finals de juliol, hem aportat la informació i documentació necessària per a donar solució legal i regulada per Llei a aquest problema. Hi ha, i deu conèixer-les. Per què no es volen aplicar quan alguna d’elles s’han aplicat en altres col·lectius de l’administració de la Generalitat?.

8. Una cosa podem agrair al nou Conseller, va a aconseguir el que no ha aconseguit cap dels seus predecessors, que un col·lectiu “manso”, mancat d’organització i no habituat a l’associacionisme, actue conjuntament amb la força d’un bou brau.

Davant tantes falses informacions i despropòsits no deixem de fer-nos moltes preguntes:

1. Costa creure que les manifestacions efectuades siguen fruit d’un anàlisi profund de la problemàtica. Està mal aconsellat?. Hi ha cap mala intencionalitat en aquesta desinformació?. O simplement és incapacitat per desenvolupar el càrrec?.

2. Quan es va presentar el contenciós administratiu (amb sentència no ferma, per la que hem presentat recurs) que s’està tenint en compte per paralitzar l’adjudicació de comissions i places, pareix ser, que els serveis jurídics de la Generalitat (els que paguem tots) no presentaren la documentació adequada per defensar als nostres companys (treballadors de la Generalitat). Per què?. Per què no presentaren la mateixa documentació quan en les anteriors demandes sí ho havien fet, i a més a més s’havien guanyat?.

En quan a la querella presentada per l’associació d’interins en funció de catedràtic (que seria la nomenclatura correcta) en la que s’estan recolzant en la Conselleria per a tindre base legal per a paralitzar l’adjudicació de les comissions, fins el moment, sols està presentada. No ha sigut admesa a tràmit. Què passarà si finalment no s’admet?. El mal ja estarà fet. Tot açò ho coneix el Conseller per tots els escrits que li hem presentat.

3. Podem discutir si és més o menys transparent el sistema actual de concessió de comissions però, també està regulat per Llei i, hi ha sentències fermes que el validen. Si no li agrada, canvie’l, està en les seues mans però, no afirme que és il·legal.

4. Des de finals de juliol li han demanat els Sindicats i la Comunitat Educativa Musical una moratòria i una taula de negociació per afrontar el problema amb el temps que es mereix. Tots els Sindicats li exigien la continuïtat de les comissions i del sistema empleat fins ara. Quina raó hi ha de pes per a no fer-ho?.

5. És vostè conscient que, indirectament, està potenciant l’educació privada musical?. És eixe el model i futur que volen per al nostre País?.

6. Creu que el tracte donat als treballadors és l’adequat?. Si ja tenien decidit resoldre el tema tal i com ha manifestat de la mateixa manera que ens ho van comunicar a finals de juliol. Per què han jugat amb nosaltres?. No tenim dret almenys a saber amb un temps prudencial on viurem nosaltres i les nostres famílies el proper any?. Ens hem sentim indefensos i com unes simples titelles en mans d’unes trifurques polítiques que no hem buscat. Ens han utilitzat durant anys (des de l’any 1993 a nivell Estatal i des de l’any 97 al País Valencià) per cobrir les places de catedràtics que mai han tret ni a concurs, ni a accés ni a oposició, fent-nos càrrec dels distints projectes curriculars de les assignatures de les diferents lleis orgàniques (LOGSE, LOE, Màsters., etc.) i ara, no som vàlids?. Com un mocador utilitzat i al fem!.

Per tot açò exposat anteriorment, sol·licitem al Conseller una rectificació pública de les “mentides” o mitges veritats manifestades ahir, i la seua dimissió com a Conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport i la de tot el seu equip.

L’associació de docents de Música i Arts Escèniques de la Comunitat Valenciana. ADMAECV.

Comparteix

Icona de pantalla completa