Diari La Veu del País Valencià
El País Valencià serà present a la 18a Fira Mediterrània de Manresa
RedactaVeu / Manresa

Del 15 al 18 d’octubre, la ciutat de Manresa tornarà a esdevenir l’epicentre cultural del país, posant la seva mirada sobre la cultura popular i les músiques del món, de la mà de la 18a edició de la Fira Mediterrània. Durant quatre dies, més de 100 companyies (amb 35 estrenes i 9 coproduccions) i al voltant de 300 activitats artístiques i professionals ompliran la capital del Bages.

L’extensa oferta artística d’aquest mercat interdisciplinari inclou espectacles de petit i gran format, de diferents llenguatges artístics: arts visuals, jocs, circ, dansa, exposicions, música i teatre. Enguany la Fira vol reivindicar més que mai la vigència i la potència de la cultura popular, un patrimoni immaterial que ens envolta des del passat, que explica el present i ens projecta al futur. Pel que fa al cartell, hi destaca la presència de figures com Tomatito, Roger Mas, Asian Dub Foundaton Sound System, Cheikh Lo, Ester Rada, Oques Grasses, Marta Carrasco, Malpelo o Germà Negre, entre molts altres.

En el marc d’aquesta extensa oferta, El País Valencià serà present a la cita amb diversos representants: el compositor i guitarrista Carles Dènia que presentarà el seu nou disc L’home insomne, i el cantaor Niño Elche i la ballarina i coreògrafa Maria Muñoz amb l’estrena de Siete Lunas. A la Fira també s’estrenarà A vore de la mà d’Astrio, Ramón Balagué, Sònia Gómez, Pere Gumbau i Pau Puig. Miquel Gil i Pep Gimeno, conjuntament amb altres artistes, presentaran OVIDI POPULAR, 20 anys! en homenatge a la immensa figura del cantautor valencià. El certamen també comptarà amb les propostes de Clara Andrés i Auxili.

Carles Dènia i La Nova Rimaire – L’home insomne. Estrena absoluta

El cantaor, guitarrista i compositor Carles Dènia presenta un nou disc, marcat per la necessitat de tornar als orígens. Cant d’estil, jota, seguidilles, fandangos…. després de l’èxit del “Paradís de les paraules”, ara tocava una immersió radical en l’essència musical valenciana, que Dènia fa acompanyat pels fidels músics de La Nova Rimaire. Divendres, 16 d’octubre. 18:30h. El Sielu.

Niño de Elche i Maria Muñoz – Siete lunas. Estrena absoluta

Estrena absoluta d’un espectacle fruït del treball acumulat durant els darrers anys d’aquests dos grans artistes: ell, el Niño de Elche, cantaor a contracorrent, multidisciplinari i compromès amb els seus ideals socials. Ella, la ballarina i coreògrafa de Mal Pelo Maria Muñoz, coneguda per les seves propostes escèniques de transversalitat nítida i profunda. Imprescindible!. Divendres, 16 d’octubre. 22:30h. Teatre Kursaal, Sala Petita.

Astrio, Ramon Balagué, Sònia Gómez, Pere Gumbau i Pau Puig – “A vore” (Catalunya, País Valencià). Estrena absoluta

Viatjar al passat per reviure’l, repensar-lo, retocar -lo, reballar-lo. Aquest és el plantejament del laboratori de creació que ha unit improvisadors contemporanis (els jazzistes Astrio i la ballarina Sònia Gómez) per aproximar-se al món de la jota de l’Ebre de la mà de dos artistes de l’àmbit tradicional: el cantant Pere Gumbau i l’instrumentista de vent Pau Puig. LABORATORI DE CREACIÓ – En coproducció amb EL MERCAT DE LES FLORS. Divendres, 16 d’octubre. 19:30h i 21:00h. Pati del Kursaal. Dissabte, 17 d’octubre. 18:15h i 20:15h. Pati del Kursaal.

OVIDI POPULAR, 20 ANYS! – Jordi Fàbregas, Miquel Gil, Pep Gimeno “Botifarra”, Toni Torregrossa i Celdoni Fonoll

Manresa podrà gaudir d’aquest e mocionant i sentit homenatge que el Festival Tradicionarius ha fet a la figura immensa d’Ovidi Montllor, posant l’accent en la connexió popular que amara bona part de la seva obra. Un viatge guiat per algunes de les veus més importants de la cultura d’arrel dels Països Catalans. Divendres, 16 d’octubre. 20:00h. Teatre Conservatori.

Clara Andrés – Entre línies

La cantautora d’Oliva, al País Valencià, Clara Andrés, dibuixa al seu darrer treball discogràfic un univers personal, tot obrint el calaix dels moments viscuts, agafant les entre línies, tornant-lo a tancar i continuant el viatge. Tot plegat, interpretat amb la seva veu càlida i sensual i embolcallat amb un teixit musical fet a mida amb gust i caràcter. EN COL·LABORACIÓ AMB VALENTIAN MUSIC ASSOCIATION. Divendres, 16 d’octubre. 18:00h. Taverna Estrella DAMM.

Auxili– Detonem l’estona

Auxili detona el País Valencià des d’Ontinyent a ritme de “reggae”, com un dels valors emergents de la nova escena valenciana. Aques t territori viu i bull una revolució musical que pren el relleu a la generació Obrint Pas. Destaca per assumir l’ús del valencià amb normalitat, posar els estils musicals al servei del ball i la festa del segle XXI i connectar amb el públic de manera total. CIRCUIT ESTEPA MEDITERRÀNIA. Dissabte, 17 d’octubre. 18:45h. Taverna Estrella Damm.

Comparteix

Icona de pantalla completa