Diari La Veu del País Valencià
Oltra no descarta una gran mobilització el 9 d’octubre per reclamar un millor finançament
ACN / València

Oltra ha fet aquestes declaracions després d’assistir al ple de les Corts, assenyalant que el Govern valencià “no està trobant la sensibilitat que seria desitjable, tenint en compte que el sistema està caducat des del 31 de desembre”. La vicepresidenta ha assenyalat que el 9 d’octubre és el dia que els valencians celebren el seu autogovern i que “no hi ha autogovern sense pressupostos ni pressupost sense finançament”.

Oltra s’ha pronunciat en aquests termes el mateix dia en què ha finalitzat la ronda de contactes del president Ximo Puig amb les formacions polítiques amb representació parlamentària i també amb Esquerra Unida i UPyD per buscar un consens en la reclamació al Govern espanyol de la millora del finançament.

La vicepresidenta ha explicat que el Govern valencià prepara un document perquè les forces polítiques signen un pacte pel finançament i que aquest podria ser el manifest obert a entitats, agents socials i ciutadania per fer una gran mobilització.

Mònica Oltra ha afegit que el País Valencià ha de deixar de ser una autonomia amb una renda per càpita i un PIB inferiors a la mitjana, amb taxes de desocupació i pobresa per sobre de la mitjana.

Així mateix, ha reclamat que les inversions del Govern espanyol s’equiparen almenys a l’11% del pes poblacional del País Valencià en el conjunt de l’Estat.

En aquest sentit, el pròxim dimecres el Congrés dels Diputats debatrà la reforma de l’Estatut valencià, que vincula les inversions estatals al pes poblacional, una disposició present als Estatuts de Catalunya, Andalusia o l’Aragó. Després de gairebé 5 anys, la reforma serà defensada a Madrid.

La reforma va ser presentada pel Govern valencià l’any 2010 i aprovada per les Corts Valencianes al març de 2011. La modificació del text, reformat l’any 2006, també inclou la creació d’una comissió de negociació entre la Generalitat Valenciana i el Govern espanyol.

El debat estava previst al Congrés dels Diputats per al 12 d’abril de 2011, però el 8 d’abril es va informar que el Parlament valencià estava dissolt per la convocatòria d’eleccions autonòmiques i es va demanar un ajornament del debat de la proposta. Als mesos de setembre de 2013 i 2014 també es va demanar per part de les Corts Valencianes, aleshores amb majoria del PP, la retirada de l’ordre del dia.

La cambra valenciana va triar el passat juliol el diputat del PP, Jorge Bellver, el síndic de Compromís, Fran Ferri i el síndic socialista, Manolo Mata com a defensors de l’Estatut valencià a Madrid.

Comparteix

Icona de pantalla completa