Diari La Veu del País Valencià
Marta Trenzano: ‘Mentre siga alcaldessa d’Algemesí, si el poble vol bous, tindrà bous’
Sixto Ferrero / Algemesí

Pocs dies queden perquè comence la Setmana de Bous d’Algemesí. Per a aquell que no ho ha vist, als pocs minuts d’entrar el seguici de la Processó de Volta General de la Mare de Déu de la Salut, encara amb l’últim toc del patrimoni ressonant a la Plaça, les “fenwicks” entren els primers puntals, cordes… allò que acabarà per convertir la plaça Major en una plaça de bous, ara ja quasi a punt per fer-la servir.

A les 18:30 es celebrava la concentració convocada per la Comissió Taurina d’Algemesí al lloc dels “quatre cantons”. Punt neuràlgic de la ciutat i de la setmana taurina mateixa. El recorregut modificat a última hora, era breu i l’assistència segons les xifres policials fregava les 300 persones. Des d’ací a la porta de la Plaça, no Major, sinó de bous, s’ha desfilat amb vítols a favor de la festa taurina. En arribar a la porta, s’han fet els parlaments. Abans però, s’ha pogut veure l’alcaldessa Marta Trenzano (PSPV) junt a l’exalcalde popular Vicent Ramón Garcia i el president de la Comissió Alberto Fernández, portant una pancarta en què es llegia: “Algemesí amb la Setmana de Bous”.

En declaracions a La Veu, Alberto Fernández ens deia que “la concentració té la finalitat de demostrar a tot el món que Algemesí vol bous, que és una ciutat taurina. Demostrar també que la Setmana Taurina va lligada al poble i no té res a veure amb els altercats viscuts l’any passat que embrutaren el nom d’Algemesí. La setmana de bous el que fa és donar-li més nom al poble. Aquesta setmana que comença esperem que vaja bé, siga un èxit i la gent s’ho passe el millor que puga”.

Fernández, qui estrena presidència, ha donat pas als parlaments, començant pel periodista taurí Carlos Bueno, amb un discurs que feia referència a les quantitats econòmiques que mou la tauromàquia a l’Estat, així com la feina que genera, tot seguit ha justificat que “si no es lidien els bous braus desapareixeran juntament amb les hectàrees de devesa”. També ha tingut referències Bueno als detalls històrics “en 1640 es té constància a l’arxiu municipal que a Algemesí es feien bous, en 1735 es feia el corró rectangular, en el S XIX apareix el primer cadafal el de “Pastora”. Per acabar dient que “els bous no són d’esquerres ni de dretes i ens donen la raó”.

L’alcaldessa d’Algemesí, la socialista Marta Trenzano, ha pres la paraula, i ha començant dient que “és difícil destriar el càrrec d’alcaldessa del fet de ser persona, com que no puc deixar de ser alcaldessa em permetreu mostrar el meu respecte per la gent que hui es manifesta en contra de la tauromàquia. Tenen dret a manifestar-se, la Constitució els empara, les forces de l’ordre han garantit que es puga celebrar aquella manifestació igual que aquesta”.

Tot seguit, Trenzano ha manifestat que “com a persona, sempre he anat als bous, he gaudit de la festa. Seria una hipocresia que jo ara, com a la vostra alcaldessa, em manifestara com a antitaurina. Hui és un dia adient per acabar amb la rumorologia. Mentre siga alcaldessa d’Algemesí, si el poble vol bous, tindrà bous. No tingueu cap dubte. Gaudiu de la festa, passeu-s’ho bé i que dure per molts anys”, ha conclòs Trenzano.

Als pocs minuts, carrer Muntanya amunt, a les portes de l’estació de Renfe, els animalistes i les diferents associacions ja estaven preparats per començar amb el comunicat, i donar inici a la manifestació que ha transcorregut amb total normalitat sota un setge policial ferri i costant. Jesús Frare, d’Iniciativa Animalista, ha llegit el manifest destacant que “estaven convençuts que farien les becerrades i punt. Sempre que volgueren. Es reien de la gent que ho denunciaven, que els demanava que entraren en raó i tingueren consideració pels animals. La substitució, que no abolició, per la capea ha estat un triomf de la lluita animalista davant la barbàrie tauricida. Fins l’abolició!”.

La Veu també ha volgut recollir les impressions dels animalistes, així Frare afirmava que “celebrem el triomf de la lluita animalista, recordem tot el que han suposat deu anys de lluita animalista de la Folgança Animalista d’Algemesí contra tots els impediments i denunciar tot el que s’ha tornat a produir ara, el bloqueig del c/ Muntanya, i anunciar que la nostra lluita no s’acaba fins a l’abolició. Ací es torturen i maten més de 40 animals en la Setmana de Bous”.

Mentre mampreníem la marxa, escortats per antiavalots que tancaven cada embocadura i blocaven cada porta de casa que s’obria al pas dels manifestants, li hem preguntat a Frare si confien que la capea, com han assegurat des de la comissió, ho serà en els termes que asseguren, “tenim dubtes, no confiem en la paraula que han dit, perquè des del primer dia estan amenaçant que tot està supeditat a allò que fem nosaltres, al nostre bon comportament i que nosaltres puguem ser els culpables que tornen les becerrades. Ens acusen que amb la nostra actitud puga estar la tornada de les becerrades que ells tenen en el cap”.

S’han llegit diversos manifests. A diferents indrets de la ciutat, però, lluny de la plaça, del món taurí que ja controla el centre neuràlgic. Retorn quasi a l’inici, amb el darrer manifest que sempre cloïa amb “fins l’abolició!!, però, aquest ha acabat amb el toc de la muixeranga i el setge policial, davant els arbres del parc, els xiquets als gronxadors i la mirada de veïns a qui la plaça Major els cau lluny. A un altre barri on fan, en pocs dies, la Setmana de Bous d’Algemesí.

Comparteix

Icona de pantalla completa