Diari La Veu del País Valencià
La Unió de Llíria i la Nova Muixeranga d’Algemesí alçaren l’anxaneta en les Festes del Remei
RedactaVeu / Llíria

Organitzat i patrocinat per la Majoralia dels Festers del Remei, el passat dissabte 12 de setembre es celebrà al Pati del Remei un concert de música valenciana a càrrec de la Banda Simfònica Unió Musical de Llíria, dirigida pel mestre titular, Enrique Artiga Francés. S’interpretà el pasdoble Llíria, del compositor d’arrels unioneres, José Maria Martín Domingo, El Ruiseñor de la Huerta i Rapsodia valenciana, de Leopoldo Magenti i Lo cant del valencià, de Pedro Sosa. També s’estrenà el pasdoble Fem Remei, del compositor i músic de la Unió, Víctor Enguídanos Royo, el qual també dirigí la Banda Simfònica. Tancà el concert la interpretació de l’Himne de la Mare de Déu del Remei, del reverend Miguel Alonso Tomàs, dirigit pel seu germà, el també reverend José Alonso Tomàs.

Una de les parts més emotives del concert fou la interpretació de la Muixeranga per la Banda Simfònica mentre els muixeranguers de la Nova Muixeranga d’Algemesí alçaven una torre humana de cinc pisos coronada per un xiquet. El clímax arribà quan el xiquet desplegà dalt de la torre els seus braços i alçà una de les seues cametes mentre sonaven amb gran solemnitat els compassos de la versió per a banda de la Muixeranga. El nombrós públic que omplia el pati amb molta emoció els oferí un calorós aplaudiment. L’acte fou d’una gran bellesa plàstica, ja que tenia com a marc la façana de l’església del Remei adornada amb els 8 Gegants de la confraria, obra del prestigiós artista Regino Mas. Era la primera vegada que la Banda Simfònica participava amb l’emblemàtica construcció de la muixeranga com també era la primera vegada que actuaven a Llíria la Nova Muixeranga d’Algemesí. Cal dir que l’arranjament de la música de la Muixeranga que interpretà la Banda Simfònica fou acompanyada pels tabals i les dolçaines creant una dinàmica associació formada per homes i dones a la qual pertanyien tots el qui participaren en la festa del Remei.

La Muixeranga és una de les festes populars més antigues dels valencians, amb uns destacats valors culturals. L’any 2011 fou declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO per la seua dimensió ritual, festiva i de participació ciutadana.

En finalitzar el concert, els Gegants del Remei també ballaren una nova dansa amb música i ball composta per Eduard Navarro, professor de dolçaina en la nostra Escola de la Unió Musical de Llíria, director de la Colla de Dolçainers de la Unió i autor d’una altra dansa dedicada als Cavallets del Remei i que també s’estrenà en la processó d’enguany.

Comparteix

Icona de pantalla completa